Magyar gazdaság

Tovább emelkedett a beszerzési menedzser index

Hiány volt a koronavírustól védő felszerelésekből, számos alapanyag ára gyorsan nőtt.

Az októberi 50,1 pontról tovább emelkedett a beszerzési menedzser index, novemberben elérte az 51,9 pontot – derült ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közleményéből.

A foglalkoztatásindex szintén 50 pont felett alakult. Az 50 feletti érték ugyan konjunktúrát jelez, azonban a felmérés az ipari szereplők közében zajlik, így a koronavírus által leginkább érintett szolgáltatások várakozását nem vizsgálja.

A termelési mennyiség, az új megrendelések továbbra is 50 pont felett alakultak, a szállítási idő azonban hosszabb lett. A vásárolt készletek az októberi szűkülés után novemberben nőttek. Az import- és az exportindex egyaránt 50 pont fölé emelkedett.

Fotó: Christian Charisius/dpa

Novemberben acél, acélalapanyag, acéltekercs, papíralapanyag, sárgaréz és vegyszerek kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést, jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be a válaszadók. Hiány volt alumíniumhegesztő huzalból, bútorszerelvényből, glikogénből, koronavírustól védő felszerelésből, polipropilénből, speciális elektronikai eszközökből, textíliákból, vasalatokból és vegyszerekből.

MLBKT beszerzésimenedzser-index (BMI)
Kapcsolódó cikkek