Magyar gazdaság

Lépett egyet előre a gödi ipari park fejlesztése

H. F. | Nettó mintegy 207 millió forintért a Flavus Mérnökiroda Kft. készítheti el a gödi ipari-innovációs fejlesztési területhez kapcsolódó közlekedési infrastruktúra tervdokumentációjának egyik első elemét – derült ki az európai közbeszerzési értesítőből. A megbízatás az M2-es gyorsforgalmi út környezetében egy csomópont és a szükséges útfejlesztések engedélyezési és kivitelezési terveire vonatkozik, az ajánlatkérő a Magyar Közút Zrt. volt. A nyílt, uniós forrású projekthez vagy programhoz nem kapcsolódó eljárásra nyolc ajánlat érkezett, mindegyik kkv-tól. A Flavusszal január közepén kötötték meg a szerződést.

A cégnek a gödi ipari park megközelítése és körüljárhatósága érdekében a déli és nyugati oldalon egy kétszer egy, valamint egy kétszer két sávos, nehézgépjármű-forgalomra méretezett pályaszerkezetű országos közút, valamint kerékpárutak és zajárnyékoló fal kialakításának engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációját kell elkészítenie. A feladat része a forgalomtechnikai megoldás, a közvilágítás és a teljes körű vízelvezetés, továbbá az ipari létesítményhez kapcsolódó, keleti oldali személyforgalom útvonalának megtervezése. A tervezendő útszakaszok együttes hossza 3,5 kilométer, a kerékpárúté 2,1.

Egy tavaly áprilisi kormányhatározat szerint az állam a gödi ipari park területén 7,1 milliárd forinttal támogatja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését. Ennek eleme a fenti projekt, de ehhez kapcsolódik egy új felüljáró építése az M2-es autóút felett és az északi út megépítése is.

A kabinet ebben a rendeletben döntött a terület energiaellátásához kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéséről is, és 22,5 milliárdot biztosított hozzá. Az iparterület gázellátására 415 millió jutott, a vízközműhálózatra 11,9 milliárd, 2022-ig. Az előzményekhez tartozik, hogy a kormány különleges gazdasági övezetet hozott létre Göd területén, az indoklás szerint a által veszélybe sodort több mint ezerötszáz munkahely megvédésére és több mint 2500 új munkahely megteremtésére. Az intézkedést főképp a Samsung gödi gyárának jövője motiválta, az elektronikai cég ugyanis 2019 októberében bejelentette, hogy 390 milliárd forintból bővíti itteni üzemét. Ezzel a Samsung SDI Közép-Európa legnagyobb akkumulátorgyárát építi fel a Pest megyei város közelében az általa eddig használt csaknem 40 hektáros terület mellett még egy 80 hektárnyi területet épít be.

A Samsung SDI

390

milliárd forintból fejleszti gödi üzemét

Ezek is érdekelhetik