Magyar gazdaság

Nőttek a fogyasztói árak Kínában

Ismét növekedtek a fogyasztói árak Kínában decemberben, miután a megelőző hónapban több mint egy évtizede először árcsökkenést regisztráltak.

Ismét növekedtek a fogyasztói árak Kínában decemberben, miután a megelőző hónapban több mint egy évtizede először árcsökkenést regisztráltak – derül ki a kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

A kínai fogyasztói árindex 0,2 százalékkal emelkedett decemberben 2019 utolsó hónapjához képest.

Elemzők 0,1 százalékos növekedést jeleztek előre, miután novemberben az index 0,5 százalékkal zsugorodott – erre ezt megelőzően utoljára 2009 októberében volt példa.

Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,7 százalékkal nőttek novemberről decemberre, míg a teljes múlt évet tekintve 2,5 százalékos növekedést regisztráltak 2019-hez képest. A kínai kormányzat 3,5 százalékos fogyasztói áremelkedést tűzött ki 2020-ra.

Fotó: Getty Images

Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott:

a fogyasztói árindex decemberi alakulását jelentősen befolyásolta az élelmiszerek árának emelkedése az év utolsó hónapjában.

Az élelmiszerek fogyasztói árindexe ugyanis a novemberben mért, éves bázison számított 2 százalékos zsugorodást követően decemberben 1,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszerek árának növekedését elsősorban az idézte elő, hogy a hosszan tartó, hideg időjárás miatt megemelkedtek a zöldségek és gyümölcsök előállítási és szállítási költségei. A szakértő hangsúlyozta továbbá:

az újév, valamint a februárban beköszöntő, Kína legfontosabb ünnepének számító holdújév közeledte idény jellegű élénkítő hatást gyakorol a fogyasztói keresletre.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció decemberben 0,4 százalékkal emelkedett, ami a növekedés enyhe mérséklődésére utal a megelőző két hónapban mért 0,5 százalékos bővüléshez képest.

A termelői árak éves bázison 0,4 százalékkal estek vissza, ami a zsugorodás ütemének enyhülésére utal a novemberben közölt 1,5 százalékos árcsökkenéshez viszonyítva. Elemzők az árindex 0,8 százalékos visszaesésére számítottak.

Havi összevetésben a termelői árak 1,1 százalékos emelkedést mutattak novemberről decemberre, míg 2020 egészét tekintve 1,8 százalékkal csúsztak vissza 2019-hez képest.

Kína gazdasági helyreállása 2020 harmadik negyedévében tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága a múlt év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. Az utolsó negyedéves GDP-adatokat január 18-án közlik majd.

A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság 2020-ban 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet a múlt évet tekintve. Az IMF múlt pénteken megerősítette októberben kiadott, 1,9 százalékos előrejelzését a kínai tavalyi növekedésére vonatkozóan. 2021-re a Világbank és az IMF egyaránt a kínai gazdaság 7,9 százalékos bővülését valószínűsíti.

Kína gazdaság fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek