Magyar gazdaság

A globális gazdaság felívelésére utal a növekvő gyémántkereslet

A globális gazdaság felívelésére utal a növekvő gyémántkereslet

Újra árat emelt a világ legnagyobb gyémántkitermelőjének számító De Beers. Ez pedig jó hír a világgazdaság egészének is, ugyanis a növekvő gyémántkereslet a globális gazdaság felívelésére utal.

Harmadik egymást követő alkalommal emelt árat a gyémántaukcióján a világ legnagyobb gyémántkitermelőjének számító De Beers – írja a Mining.com. Ez pedig arra utal, hogy az iparág folyamatosan áll talpra a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaiból, de a növekvő kereslet azt is jelenti, hogy a világgazdaság is felívelő szakaszban van.

A De Beers most nagyjából 4 százalékkal emelte meg az árait az idei második aukcióján.

Az áremelésről belső forrásokból értesült a Mining.com, ugyanis az árakat nem hozzák hivatalosan nyilvánosságra. A De Beers szóvivője nem is kommentálta az értesülést.

Az Origo szerint mindazonáltal az áremelések kifejezetten kedvezők, tekintve, hogy a tavalyi első félévben a gyémántpiac gyakorlatilag teljesen befagyott. Az erős ünnepi eladások az Egyesült Államokban és a kínai holdújév idején mutatkozó kereslet azonban már a szektor növekedését mutatja.

Fotó: AFP

A vállalat a múlt hónapban 5 százalékkal emelte meg az árait a hírek szerint, de már decemberben is sikerült a korábbinál magasabb árakon gyémántot eladnia. A fenti áremelés egyébként a nagyobb és értékesebb gyémántokra vonatkozik,

a nyersgyémántok árai több mint 7 százalékkal emelkedtek a mostani aukció során.

A cikkből kiderült, noha a vásárlók egyelőre lendületesen térnek vissza a piacra, amit az is bizonyít, hogy a De Beers januárban három éve nem látott erős eladást produkált, vannak olyan szereplők, akik óvatosságra intenek. Egyesek szerint ugyanis fennáll a kockázata annak, hogy a gyémántpiac hirtelen túlhevül, és árcsökkenés jöhet az idei évben. Egyelőre azonban a felfutás jeleit láthatjuk, ami várhatóan a bányacégek részvényeire is igen kedvező hatással lesz a következő időszakban.

gyémánt De Beers
Kapcsolódó cikkek