Magyar gazdaság

Komoly javaslatokat tett a vendéglátóhelyek támogatására az iparkamara

A budapesti iparkamara többek között a bérleti díjak visszamenőleges elengedését is kilátásba helyezte.

Összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési programot szorgalmaz a koronavírus által leginkább sújtott kkv-szektor megsegítéséért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

A kamara szerdai közleménye szerint a fővárosi és kerületi önkormányzatok számára több intézkedést is javasol, például

minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltetett vendéglátóhely teljes bérleti díjának elengedését visszamenőleg 2020. november 1-től a korlátozások végéig.

Minden budapesti kerületi önkormányzat engedje el a teljes 2021-es évre a közterületfoglalási díjat azon vendéglátóhelyek esetében, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Szorgalmazzák a Budapesti Válságkezelő Alap felállítását 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból, amelybe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.

A BKIK javasolja egyebek mellett

az állami bértámogatások kiterjesztését a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozásoknak,

a jelentős bevétel- kieséssel sújtott katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) vállalkozók havi tételes adójának 50 százalékának elengedését, valamint egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási” azonnali hitelprogram kidolgozását.

A kamara továbbá azt is felvetette, hogy

az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon a visszaeséssel arányos bérletidíj-engedményt a válság sújtotta bérlőknek.

Emellett a kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlan-bérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.

A BKIK segítene ezen javaslatcsomag végrehajtási akcióterveinek kidolgozásában, mindemellett egy, a válságba jutott vállalkozásokat az üzleti szféra összefogásával segítő javaslatcsomagon is dolgozik.

vendéglátás étterem Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara turizmus BKIK
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek