Magyar gazdaság

Megerősítette a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings és a Standard & Poor's

A Fitch Ratings és a Standard & Poor's sem nyúlt hozzá a magyar adósosztályzathoz.

Változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország „BBB” szintű, befektetési ajánlású államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency / AFP

Nem sokkal később változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország „BBB/A-2” szintű, befektetési ajánlású államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő.

A Moody’s Investors Service jelenlegi „Baa3” magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén besorolásának – felel meg, így a Moody’s a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

Az S&P mostani közleménye szerint arra számít, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,6 százalékkal növekszik. Becslése alapján a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a koronavírus-járvány okozta válság miatt 6,3 százalékkal csökkent reálértéken.

A Fitch Ratings valamivel derűlátóbb előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 4,9 százalékkal bővül.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az előző évek gyakorlatához hasonlóan 2021-ben is hatszor veszi napirendre a magyar szuverén besorolásokat.

Az államadósság rendkívül magas lehet

A Fitch osztályzata a magyar gazdaság erős fundamentumait és a válság után várhatóan gyors talpraállást tükrözi. A Fitch számításai szerint a tavaly 8,9 százalék lehetett a GDP-arányos deficit – a pénzforgalmi hiány 12 százalékra rúghatott – míg a hasonló besorolású országokban mindössze 5,3 százalék volt a hiány. A nagyobb deficitet a rendkívül nagy, a bruttó hazai termék (GDP) 30 százalékára rúgó válságkezelési csomagnak tulajdonítja a hitelminősítő.

Idén 6,4 százalék lehet a deficit, ami jövőre 6,1 százalékra csökken, ami a korábbinál nagyobb beruházási költéseknek és a 25 éven aluliak szja-elengedésének tudható be. A magyar államadósság a 18,5 százalékponttal, a 84 százalékára szökhetett fel 2020-ban.

Tavaly 6,2 százalékkal eshetett vissza a GDP – a BBB besorolásúak mediánja 6,9 százalék lehet a Fitch jelentése alapján. Idén 4,9 százalékos felpattanás jöhet, amit 2022-ben 5,5 százalékos növekedés követhet. A gyors bővülést a 2021-ben kezdődő uniós költségvetési időszak forrásai és az EU helyreállítási alapja támogathatja. A idén 4,4 százalék lehet, ami jövőre 4 százalékra apadhat.

Az S&P javította a makropályát

A gazdaság tavalyi 6,3 százalékos visszaesése után 4,5 százalékos növekedését várnak az S&P elemzői idén. A jövő évi 2,7 százalékos bővülést 3,5 százalékra, a 2023-as 2,1 előrejelzést pedig 3 százalékra javította a hitelminősítő.

Az államadósság 85,1 százalékra emelkedhetett tavaly és lassan csökkenő pályára áll jövőre, 2024-re 81,9 százalékra mérséklődhet. A tavalyi 8,7 százalékos GDP-arányos deficitet idén 6,9 százalékos hiány követheti, az államháztartás egyenlege fokozatosan javulhat, 2024-ben 4 százalék lehet.

A stabil kilátások a várhatóan rendkívül magas 2020-as deficit miatt maradhattak, a fiskális konszolidáció a járvány levonulása után is elhúzódhat. Az adósságráta 80 százalék körül stabilizálódhat. Az S&P várakozása alapján

ellenálló növekedés és gyorsan beáramló uniós források várhatóak a járvány elvonultával.

hitelminősítő Moody's Fitch hitelminősítő Fitch standard and poor's
Kapcsolódó cikkek