Magyar gazdaság

Takaréklángon az élősertés- és a húsexport

A hazai élősertés- és sertéshúsexport mennyisége visszaesett tavaly, miközben az árak jelentősen csökkentek. Az áresés már megjelent a feldolgozói átadási árakban és – az előbbinél jóval kisebb mértékben – a kiskereskedelemben is.

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele tavaly ja­nuár és november között – írta húspiaci jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A KSH adatai szerint a 32 ezer tonnás kivitel 11 százalékos csökkenés az egy évvel korábban a külpiacon eladott mennyiséghez képest.

A legnagyobb vevő Románia, Ausztria és Hollandia volt.

Közülük Romániába sikerült növelni az exportot, ide 1 százalékkal több, míg Ausztriába 22, Hollandiába 30 százalékkal kevesebb sertés került. Az élősertés-­behozatal 29 százalékkal, 67 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban. A legnagyobb mennyiségben Szlovákiából, Horvátországból és Németországból érkezett sertés.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 2 százalékkal (139 ezer tonnára) csökkent, míg az értéke 5 százalékkal nőtt 2020. január–november között a 2019. január–­novemberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították, a három célpiac közül csak Horvátországba emelkedett a kivitel.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A sertéshúsimport volumene 23 százalékkal (121 ezer tonnára), értéke pedig 11 százalékkal mérséklődött.

A sertéshús 61 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. Az AKI adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül, hasított, melegsúlyban kilogrammonként 429 forint volt az idén januárban, ami 31 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. (A KSH a minap közölt termelői áras statisztikájában a tavalyi egész évre – élősúlyra vetítve – csupán 1 százalékos árcsökkenés szerepel.) A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára az idei év első hónapjában 27 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 7,8, a sertéscombé 9,4 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Az húsexportja (friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshús) eközben 19 százalékkal, 5,4 millió tonnára emelkedett 2020-ban.

Az 62 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 45 százalékkal több, 3,3 millió tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac Japán (360 ezer tonna) és Hongkong (284 ezer tonna) volt: Japánba 21 százalékkal csökkent, Hongkongba 32 százalékkal emelkedett a kivitel.

A sertéspiaci árak uniós szinten is lejtmenetben vannak: az EU-ban az E kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,28 euró volt kilogrammonként 2021 januárjában, ami egy év alatt 31 százalékos visszaesés. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 34 százalékkal voltak alacsonyabbak 2021 hetedik hetében az előző év azonos hetének átlagáránál. A németországi szerződéses ár a Westfleisch és a Tönnies felvásárlási ára: 1,21 euró hasított súly volt kilogrammonként a megfigyelt héten. A Vion 1,33, a Danish Crown 1,28, a Tican 1,29 euró hasított súly áron vásárolta a sertéseket kilogrammonként a hetedik héten. A németországi vágóhidak átvételi ára az előző hetihez viszonyítva 2 százalékkal emelkedett a hetedik héten.

Az USA-ban már emelkedést várnak

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) elemzése szerint az USA sertéshústermelése nem változik számottevően 2021 első negyedévében a 2020. január–március között előállított mennyiséghez képest. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 18 százalék körüli emelkedésére számítanak.

 

sertés kereskedelem hús
Kapcsolódó cikkek