Magyar gazdaság

Továbbra is kellenek majd könyvelők

Július elsejétől várhatóan az adóhatóság készíti el sok ezer adózó áfabevallásának tervezetét, de a számlázási rendszer így is feladja a leckét a szakembereknek.

Az adóhatóság a tervek szerint 2021. július 1-jétől – a személyijövelemadó-bevallásokhoz hasonlóan – az általános forgalmi (áfa) bevallásához tervezeteket ajánl majd ki az adózóknak.

Csak akkor lehetnek helyesek az áfabevallás-tervezetek, ha a számlák a megfelelő tartalommal és áfakódokkal kerülnek be az adatszolgáltatásba. Ez lesz a legnagyobb kihívás az adózóknak a következő hónapokban

– mondta a Világgazdaságnak Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója.

Mint hangsúlyozta: fontos, hogy a számlázó és az adatot szolgáltató személynek elegendő információ álljon rendelkezésére a számla mögötti ügyletről, és megfelelő szaktudásra van szüksége ahhoz, hogy megítélje az ügylet áfaminősítését.

Az Online Számla 3.0 használata még az egyébként akár évtizedek óta áfabevallást készítőknek is okozhat fejtörést, különös tekintettel az jogcímének megadására – számolt be Antretter Erzsébet az eddigi tapasztalatokról.

Fotó: Shutterstock

Korábban az adómentes számla kiállításakor elég volt azt tudni, hogy az ügylet alanyi vagy tárgyi mentes-e, illetve hogy kívül esik-e az áfatörvény hatályán. Az Online Számla 3.0-ban azonban egy, a által meghatározott kód megadásával és szövegesen is el kell magyarázni az áfamentesség indokát.

A megfelelő áfakód megadása főként a több országot érintő ügyleteknél probléma, de egyes belföldi ügyleteknél is alaposan át kell gondolni a számlázáskor a vonatkozó szabályokat.

Ilyenek a belföldi fordított adózás alá tartozó ügyletek, mint az építőipari szolgáltatások, bizonyos ingatlanügyletek vagy a munkaerő-kölcsönzés.

A számlák ellenőrzésekor problémát okozhat az is, hogy jelenleg az Online Számla 3.0-ból csak XML fájlok kérhetők le, számlakép nem. Az adóhatóság tájékoztatása szerint ugyanakkor a tervek között szerepel, hogy a számlákat pdf formátumban is le lehessen kérni az Online Számla rendszeréből.

A szakember a kisebb vállalatoknak is javasolja, hogy gondolkodjanak olyan megoldásokban, amelyek automatizálják a megfelelő adatszolgáltatást. A tipikus gazdasági események áfájának kezelését érdemes még most, a szankciómentes időszakban egyeztetni szakértővel, hogy ne utólag kelljen módosítani. Ugyanakkor mindenhol előfordulnak olyan, a megszokottól eltérő gazdasági események, amelyek az automatizmusokkal nem kezelhetők.

A számlakiállításra és az adatszolgáltatásra tehát olyan folyamatokat kell kialakítani, amelyek során ezeknek az ügyleteknek a számlázása olyan személy hatáskörébe tartozik, aki felelősen tud dönteni a számla adójogi sorsáról – szükség esetén akár adószakértő, adótanácsadó bevonásával.

Az adóhatóság csak az áfa­bevallás tervezetét készíti el 2021. július 1-jétől, annak ellenőrzése és elfogadása az adózó feladata lesz.

Emellett továbbra is neki kell meghoznia bizonyos döntéseket a bevallás véglegesítésekor, például az áfa visszaigényléséről vagy a következő bevallási időszakra történő átviteléről.

A NAV által készített bevallástervezet tehát hosszú távon csökkentheti az áfa bevallására fordítandó időt, de a hónap 20. napja körüli időszak mégsem telik el az áfabevallással kapcsolatos teendők nélkül.

számla könyvelő áfa
Kapcsolódó cikkek