Magyar gazdaság

Beindítja a gőzmozdonyt Biden támogatási programja

Az amerikai kormányzati ösztönzőcsomag hatására nem csupán az idén, hanem még jövőre is szárnyalni fog a gazdaság, és a befektetők már alig várják a következőt, az infrastruktúra-fejlesztési tervet.

Joe Biden 1900 milliárd dolláros ösz­tön­zőcsomagja és a koronavírus-járvány megfékezésében elért sikerek optimistává tették a szakértőket az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetően. A Goldman Sachs előrejelzése szerint

a az idén 1984 óta nem látott mértékben, a hivatalos kínai célkitűzést is felülmúló 7 százalékkal növekszik majd, a Morgan Stanley pedig még ennél is nagyobb, 7,3 százalékos bővülést vár.

A külföldi elemzők is egyetértenek velük. „Az amerikai gazdaság válik az idén ismét a globális gazdaság motorjává, segítségével lábal majd ki a világ a járvány okozta válságból” – vélekedett Gregory Draco, az Oxford Economics Egyesült Államokkal foglalkozó vezető közgazdásza. A hatás ráadásul nem csak 2021-ben lesz érzékelhető, a Goldman Sachs legalábbis 4,5-ről 5,1 százalékra emelte a jövő évi kilátásokat, és előrejelzése szerint a javulás hamar meglátszik majd a munkaerőpiacon is: az állástalanok aránya már az év végére 4 százalékra esik a jelenlegi 6,2 százalékról, és 2022 végére visszatérhet a fél évszázados mélypontot jelentő 3,5 százalékra.

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP

A bank szakértői ennek ellenére úgy vélik, hogy a demokrata többségű kongresszus egészen 2022 végégig meghosszabbítja a munkanélküli-segélyt kiegészítő szövetségi programot.

A csomag elfogadása után a Wall Street már a kormányzat következő prioritásának, az infrastruktúra fejlesztésének a részletei­re vár.

Ez a csomag hasonló méretű, legalább kétezermilliárd dollár körüli lesz, de a költsége elérheti akár a négyezermilliárdot is, ha az oktatás javítása és a klímaváltozás elleni harc mellé beveszik az egészségügyi és a gyermekellátás fejlesztését is.

Részleteket egyelőre nem tudni, de Janet Yellen pénzügyminiszter a múlt héten megígérte, hogy egy percet sem fognak elvesztegetni. A legnagyobb kérdés, hogy a kormányzat miből finanszírozza a kiadásokat. A Goldman Sachs elemzői valószínűnek tartják, hogy szükség lesz a vállalati adóterhek emelésére, és Biden a választási kampányban megígérte a vagyonadó bevezetését is, hogy ezzel is csökkentse a társadalmi különbségeket.

Ez utóbbit sem Yellen, sem a Fehér Ház szóvivője nem zárta ki, de kiderült, hogy a kérdés egyelőre nincs napirenden. Jen Psaki szóvivő elmondta, hogy az elnök már összeállította az adócsomagját, amelyben nem szerepel a vagyonadó.

Ömlik majd a segélypénz a bitcoinba

Bár jövedelmi határhoz kötötték a Biden-csomag részeként az amerikai állampolgároknak juttatandó közvetlen, készpénzbeli támogatást, annak 10 százalékát, mintegy 40 milliárd dollárt bitcoinra vagy részvényekre költenek majd a Mizuho Securities felmérése szerint. Öt megkérdezettből kettő mondta azt, hogy a pénz egy részét befekteti, méghozzá 60 százalékban bitcoinba, amelynek a piaci összértéke így 2-3 százalékkal is emelkedhet a jelenlegi 1100 milliárd dollárról – vélekedett Dan Dolev, a japán befektetési bank ügyvezető igazgatója.

 

Joe Biden támogatási csomag amerikai gazdaság
Kapcsolódó cikkek