Közélet

Aláírta Joe Biden az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot

Ez a történelmi jogszabály az ország gerincének újjáépítéséről szól – mondta az amerikai elnök, amikor aláírta a javaslatot az ovális irodában.

Aláírta Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban azt az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagról szóló törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a legyengült amerikai gazdaság helyreállítását.

Ez a történelmi jogszabály az ország gerincének újjáépítéséről szól

- mondta Biden, amikor aláírta a javaslatot az ovális irodában.

A mentőcsomag esélyt ad az amerikai embereknek. A dolgozó embereknek, a középosztálybeli embereknek, azoknak, akik az országot építik. Ez a lényege – mondta az amerikai elnök.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Joe Biden eredetileg azt tervezte, hogy pénteken látja el kézjegyével a törvényjavaslatot, de azt a vártnál gyorsabban eljuttatták a Fehér Házba.

A demokrata többségű képviselőház szerdán hagyta jóvá a republikánusok által vitatott csomagot, amelyet a szenátus szombaton csak módosításokkal fogadott el, ezért visszakerült a képviselők elé.

Az alsóház által elfogadott korábbi változat különbözött a mostanitól.

Például heti 300 dollár helyett heti 400 dollárral egészítette volna ki a munkanélküli segélyt, illetve a jelenlegi mintegy duplájára, 15 dollárra emelte volna az óránkénti minimálbért, ezt a szenátusban azonban nem sikerült elfogadtatni.

Az elnök által aláírt törvény értelmében:

  • az évi 75 000 dollárnál kevesebbet keresők egyszeri, közvetlen juttatásként 1400 dollárt (426 ezer forint) kapnak majd.
  • Ezen kívül heti 300 dollár (90 ezer forint) munkanélküli segélyt folyósítanak mindazoknak, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat.
  • A gyermekek után járó adókedvezmény összegét hat év alatti gyermekek esetében 2000-ről 3600 dollárra (egymillió forintra), míg a hatévesnél idősebbeket nevelő szülőknél 3000 dollárra (910 ezer forintra) növelik.
  • A szövetségi kormányzat 350 milliárd dollárral segíti ki az államokat és az önkormányzatokat, amelyeknek a válság miatt tátongó űr keletkezett a költségvetésében.

    Továbbá 130 milliárd dollárt juttatnak az iskolák számára a vírus elleni védekezés finanszírozására, és 90 milliárd dollárral támogatják a közlekedés és az infrastruktúra fejlesztését.

    A csomag tartalmaz emellett egy 50 milliárd dolláros tételt, amelyet a koronavírussal kapcsolatos tesztelésére és kontaktkutatásra költhetnek majd.

    A segélycsomag tartalmaz még egy 27,4 milliárd dolláros sürgősségi lakásbérleti támogatást a rászoruló emberek számára, amellyel a kabinet célja a kilakoltatások megakadályozása.

    További 10 milliárd dollárt különítenek el arra, hogy a bajba jutott ingatlantulajdonosok elkerülhessék az árverezéseket. A törvényjavaslat 5 milliárd dollárt szán a hajléktalanság problémájának kezelésére és további 5 milliárd dollárt a közüzemi számlákkal hátralékba került emberek támogatására.

    Joe Biden amerikai idő szerint csütörtök este – hivatalba lépésének ötvenedik napján – megtartja első főműsoridőben sugárzott televíziós beszédét, egy évvel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárványnak nyilvánította a koronavírus-járványt. Az elnök azt mondta, beszélni fog arról, amit a nemzetnek át kellett élnie az elmúlt évben, de ami még fontosabb, beszélni fog a jövőről.

    Több ezer milliárdos mentőcsomagot szavaztak meg Washingtonban

    Jóváhagyta szerdán az Egyesült Államok kongresszusának alsóháza Joe Biden elnök 1900 milliárd dolláros mentőcsomagját, amelyet néhány nappal ezelőtt – bizonyos módosítások után – fogadott el a felsőház.

     

    mentőcsomag Joe Biden gazdaság
    Kapcsolódó cikkek