Magyar gazdaság

Emelkedőben a termelői árak Kínában

A nyersanyagárak éles emelkedése befolyásolja a piacot.

Tovább emelkedtek a termelői árak Kínában februárban a nyersanyagok árának növekedése miatt, miközben a fogyasztói árak esetében folytatódott a csökkenő tendencia – közölte szerdán a kínai statisztikai hivatal.

Az adatok szerint a termelői árak éves bázison 1,7 százalékkal nőttek februárban. Az áremelkedés mértéke ezzel jelentősen nőtt a januári 0,3 százalékhoz képest, ami egy év óta az első példa volt a termelői árindex bővülésére. A februári adat a leglendületesebb növekedést tükrözte 2018 novembere óta. Elemzők mérsékeltebb, 1,5 százalékos árnövekedésre számítottak.

Havi összevetésben a termelői árak 0,8 százalékkal nőttek januárról februárra.

A termelői árak emelkedésének hátterében a nyersanyagok – különösen a nyersolaj és a vasfémek – árának éles emelkedése állt februárban, amelyet a nemzetközi árnövekedés és az élénkülő belföldi kereslet együttes hatása idézett elő – állt a közleményben.

Fotó: Shutterstock

A fogyasztói árindex mindeközben 0,2 százalékkal csökkent februárban a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Elemzők 0,4 százalékos zsugorodásra számítottak a januárban regisztrált, 0,3 százalékos árcsökkenést követően. Havi összevetésben a fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek januárról februárra.

Az élelmiszerek árát illetően éves bázison 0,2 százalékos zsugorodást mértek februárban, szemben a januárban jelentett 1,6 százalékos emelkedéssel. Tung Li-csüen, a statisztikai hivatal szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben rámutatott: az élelmiszerek árindexén belül a sertéshús árának markáns – 14,9 százalékos – visszaesése a múlt évi, viszonylag magas bázisadatnak köszönhető, amelyet akkor az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis-járvány idézett elő.

Az élelmiszerek és energiaforrások árát nem tartalmazó maginfláció stabil maradt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a januári 0,3 százalékos zsugorodás után.

termelői árak kínai gazdaság fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek