Magyar gazdaság

Jobban megéri hagyományos sonkát venni

Nőtt a húsvéti sonkák kínálata a kiskereskedelemben.

Nőtt a húsvéti sonkák kínálata a kiskereskedelemben, a növekmény nagyobb része pedig nem a gyorspácolt, hanem a hosszú ideig tartó hagyományos érlelésű termékek adják.

Korábban a Pápai Hús Kft. közölte, hogy ezek a sonkák nem drágábbak mint tavaly, mert még a sertésárak újbóli elszállása előtt készültek.

Fotó: Shutterstock

Ezt erősítette meg a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke is, aki szerint az élősertés felvásárlási ára akkor kezdett robbanásszerűen emelkedni, amikor ezek a hagyományos eljárással készülő sonkák már értek. A disznók az árrobbanás kezdete óta már 30 százalékkal drágultak, ezt azonban a fogyasztók nem húsvétkor, a kiemelkedő húsforgalmat hozó időszakban, illetve nem a sonkáknál, és a húskészítményeknél tapasztalják meg.

Ahogyan a legutóbbi sertéspiaci árrobbanáskor – amit főként az afrikai sertéspestis miatt megugrott kínai kereslet generált – most is először a frisshúsoknál lesz tapasztalható a fogyasztói árak emelkedése.

A jelek szerint viszont a hosszú érlelésű sonkáknál még fennálló árelőnyt a kiskereskedők továbbították a fogyasztóknak. A Pápai Hús Kft. egyik – 3-4 hét pácolásal és 6-7 hét érleléssel készülő – termékénél a diszkontláncokban gyűjtött, múlt heti fogyasztói árakat rögzítő adatok szerint a vagy stagnált, vagy csökkent a fogyasztói ár: a Lidl-nél például a tavalyi 2449-2790 forint közötti kilónkénti ár 2289-2499 forintra csökkent, a Pennynél a 2020-as 2490 forint 200 forinttal csökkent idén, míg az Aldinál megjelent egy alacsonyabb – vélhetően akciós – ár is.

húsvét sonka
Kapcsolódó cikkek