Magyar gazdaság

Baljós árnyak bújnak meg az IMF optimizmusa mögött

Annak ellenére, hogy az IMF javította az előrejelzését, több globális veszélyfaktorra is felhívta a világgazdaság figyelmét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javítja a globális gazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó várakozását, figyelembe véve a nemrég bejelentett amerikai gazdaságélénkítő csomagot és azt, hogy folyamatosan nő a beoltottak száma világszerte.

Az IMF legutóbb januárban közölt globális prognózist, akkor 5,5 százalékos bővülést várt az idei évre az előző, októberi becslésében szereplő 5,2 százalék után.

Tavaly a globális 3,5 százalékkal csökkent.

Fotó: Getty Images

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója azt mondta, hogy

az amerikai kormány által kidolgozott és a kongresszus által március elején jóváhagyott újabb, 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag, valamint az oltás terén elért eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy az eddig becsültnél nagyobb idei és jövő évi globális gazdasági növekedéssel számoljunk.

Az IMF a felülvizsgált adatot a jövő hét elején hozza nyilvánosságra World Economic Outlook (WEO) jelentésében.

Georgieva rámutatott, hogy bár javul a globális gazdaság kilátása, ezzel egy időben tovább szélesedik a rés a lakosságát gyorsan beoltani képes gazdag és a szükséges források szűkében lévő szegényebb országok között.

A Financial Times azt is kiemelte, hogy a jelentés egy másik veszélyfaktort is egyre kézzelfoghatóbbnak érez:

a koronavírus-járvány után a fellendülésben bízó piacok adósságválságba kerülhetnek, és emelkedhetnek a kamatlábak is. Az ezzel járó tőkeelvonások a tönk szélére juttathatják a kiszolgáltatottabb, fejlődő országokat az IMF vezetője szerint.

IMF koronavírus járvány Világgazdaság
Kapcsolódó cikkek