Magyar gazdaság

Borsod lehet a beruházásösztönző program egyik nyertese

Az elmúlt tíz év alatt 76 százalékkal nőtt a térség ipari teljesítménye.

Magyarország történelmének egyik legrobusztusabb beruházásösztönző programját indította el a kormány annak érdekében, hogy itt jöjjenek létre azok a kapacitások, amelyek révén az ország a világgazdaság nyertesei közé tartozik majd – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az edelényi iparterület ünnepélyes alapkőletételén.

Szijjártó Péter kihangsúlyozta, hogy hazánkban a tavalyi évben 28 százalékos volt a beruházási ráta, amivel harmadikok lettünk Európában.

Soha annyi beruházást egy év alatt nem támogatott korábban a kormány, összesen 1434-et, ezzel 270 ezer munkahelyet tudtunk megmenteni

– mondta, hozzátéve: ezzel bebizonyítottuk, hogy a válságban lehetséges a tömeges elkerülése.

A tárcavezető az Edelényben 724 millió forint állami és uniós pénzből épülő tíz hektárnyi iparterületről szólva kiemelte, hogy itt és most akkor épül ipari park, amikor a vállalatok kapacitásaik növeléséhez helyet keresnek. Hozzátette, hogy már négy cég jelezte is, hogy itt szeretne befektetni.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a világjárvány a gazdaságot sem kíméli, sok országban gyárak zártak be, vállalatok mentek csődbe, tömegesen bocsátottak el embereket munkahelyeikről.

Fotó: Vajda János / MTI

Hozzátette azt is, hogy a világgazdaságban megindult egy „elképesztően” éles verseny a felszabadult kapacitások újraelosztásáért és a piaci rések betöméséért. Minden egyes új helyzetnek vannak nyertesei és vesztesei, és azok lesznek a nyertesek, akik a vírus alatti időszakban is meghozták azokat a döntéseket, amelyek lehetővé teszik azt, hogy saját gazdaságuk újraindulhasson.

Segélyek, megszorítások, adóemelések helyett munkahelyteremtések, beruházások, adócsökkentések kellenek

– hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapcsán a külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy az itt élők igazán büszkék lehetnek magukra, mivel az elmúlt tíz év alatt 76 százalékkal nőtt a térség ipari teljesítménye, és az új gazdasági kihívásoknak is meg tudnak felelni, ezt bizonyítja az a beszédes adat is, mely szerint

a külföldi beruházók által a hetedik legkeresettebb megyének számít az országban.

A tárcavezető gondolatait azzal zárta, hogy

a térségben az elmúlt hat évben 48 nagy, kiemelt beruházás valósult meg, több mint ezermilliárd forint értékben, jelenleg 24 olyan befektetővel tárgyal a kormány,

amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is lehetséges helyszínnek nevezték.

Borsod-Abaúj-Zemplén ipari park munkahelyteremtés beruházás Szijjártó Péter Edelény
Kapcsolódó cikkek