Magyar gazdaság

Egységes vízgazdálkodási tervre lenne szükség

Szakemberek szerint néhány település vízgazdálkodásának a tervezése ad hoc jellegű, hangzott el a Magyar Víz és Szennyvíztechnikai Szövetség eseményén.

Rendszerszintű vízgazdálkodási tervre lenne szükség Magyarországon, mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a Magyar Víz és Szennyvíztechnikai Szövetség webináriumán. Hozzátette: valamilyen stratégia mentén kellene továbblépni, kiszámítható működést kell biztosítani a települések vízgazdálkodásához, ezért a terveik között szerepel, hogy szeptember 30-ig elkészítenek egy tervezetet, ami az állam és önkormányzatok közötti forrásmegosztást tartalmazná.

Fontos lenne, hogy a települések rendelkezzenek egy Integrált Települési Vízgazdálkodási Tervvel (ITVT), ez lehetne egy úgynevezett vízgazdálkodási alapdokumentum

– mondta Jancsó Béla a Főmterv Zrt. közművállalkozási koordinátora.

A projektek finanszírozásával kapcsolatban elmondta, hogy európai uniós forrásokat is fel lehetne használni valamint fontos, hogy a fejlesztések összhangban legyen a települések vízgazdálkodási programjaival. A szakember szerint szükség van a jogszabályi háttér megteremtésére, rendeletek módosítására is az egységes vízgazdálkodási program megalkotásához.

Ad hoc az önkormányzatoknál a vízgazdálkodási tervezés

– mondta Dittrich Ernő, a Hidro Consulting Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Shutterstock

Sokszor keresik meg cégét önkormányzatok egy-egy pályázati kiírás miatt. Hozzátette: a tenderek esetében minden eljárás digitális, és az engedélyezési idő akár 130 napot is igénybe vehet, reális esetben egy-egy engedélyezi időtartam akár hat hónapig is tarthat, így néhány héttel a pályázatok határideje előtt jelentkező önkormányzatok sokszor azért csúsznak le a tenderekről, mert túl későn jelentkeznek.

Dittrich Ernő úgy véli,

az ITVT nagyon hasznos lehet az önkormányzatok számára, hogy projektterveket készítsenek egy- egy pályázatot megelőzően.

Kiemelte, hogy vízgyűjtő szemléletű gondolkodásra lenne szükséges a vízgazdálkodásban és fontos lenne, hogy az egymás mellett lévő települések összehangolják vízgazdálkodásukat. Példaként említette, hogy egyes települések különböző cégekkel készíttetik el a koncepcióikat és ezek esetleg egymással ellentétesek.

A klímaváltozással kapcsolatban elmondta, sok településvezető elbagatellizálja azt.

Egyre nagyobbak a csapadék intenzitások, és egyre több vízelvezetési probléma adódhat, az aszályos időszakok is egyre hosszabbak lesznek, 2030-ra előfordulhat, hogy a Körösök medrében hetekig nem lesz egy csepp víz sem – említette példaként. Pécsett is drasztikusan fogynak a karsztkészletek, ami azért jelent nagy problémát, mert a város vízellátásnak nagy része karsztvízből történik.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége Főmterv Zrt vízgazdálkodás
Kapcsolódó cikkek