Magyar gazdaság

Elöregedőben a könyvelőszakma

Egy felmérés szerint a magyar könyvelők egyharmada tervezi, hogy hamarosan felhagy a tevékenységével.

Aggodalomra okot előzetes eredményeket hozott egy most készülő, könyvelők körében végzett országos felmérés – hívta fel a figyelmet a HRportal. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete és az Egzatik Szakkiadó Kft. kutatásában részt vevő könyvelők közel egyharmada tervezi, hogy rövid távon felhagy tevékenységével.

A válaszadók negyede az életkorát jelölte meg a döntés okaként, ami a szakma elöregedését mutatja.

Mint írták, ez nemcsak a könyvelői szakmára, hanem a teljes gazdaságra is érzékelhető hatást gyakorolhat már egy-két éven belül. Az eddig beérkezett 1700 válasz alapján a könyvelők 24 százaléka az életkorát, 7 százaléka pedig a megnövekedett, új típusú feladatokat jelölte meg okként, amiért nem akarja tovább folytatni a munkát.

Fotó: Getty Images

A további előzetes adatokból kiderül az is, hogy a demográfia mellett a könyvelői szakma elismertségének, anyagi megbecsülésének folyamatos csökkenése, a irányába történő egyirányú adminisztrációs elvárások folyamatos növekedése is hozzájárul az elégedetlenséghez,

illetve általánossá vált az a vélekedés is, amely szerint a jövőben már nem lesz szükség könyvelőkre.

A MKOE és az Egzatik Szakkiadó az elmúlt két évben immár második alkalommal vizsgálja a „könyvelők” és a „könyveltetők” kapcsolatrendszerét hazánkban. A két felmérésből már nemcsak a tények látszanak, hanem egyértelmű trendek is kirajzolódnak, amelyek ismerete minden érintett számára létfontosságú, és alapvetően változtathatják meg a vállalatok működését.

NAV könyvelők
Kapcsolódó cikkek