Magyar gazdaság

Húsz hét alatt négyszeresére emelkedett az oltási hajlandóság

A friss elemzés szerint már a lakosság 62 százaléka voksol igennel a vakcinákra.

Tavaly november óta méri a oltási hajlandóságot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), ami azóta a négyszeresére emelkedett. Míg a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés huszadik hetében (a 2021. április 12.-ével kezdődő héten) már a megkérdezettek közel 62 százalékkal válaszolt igennel. A statisztikai hivatal az igennel válaszolók közé azokat is beleszámítja, akik már meg is kapták, legalább az első oltást.

Ez utóbbi héten a válaszadók mintegy 19 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért közel 36 százalékkal.

A felmérés 20. hetében az előző hetihez viszonyítva tovább nőtt az oltási hajlandóság, egy héttel ezelőtt a megkérdezettek 59,1 százaléka voksolt az oltások mellett.

A bizonytalanok aránya ugyan egyre csökken, viszont továbbra is jelentős, írja a KSH elemzése.

Fotó: Fabian Strauch / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.

A megkérdezettek 84 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 80 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 78 százalékát a kormányzati kommunikáció, 66 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (55 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A statisztikai hivatal adatai szerint a 64 év felettiek (86 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (82 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak a vakcinákkal kapcsolatban.

Müller Cecília: kerülni kell a kettős foglalást az oltáskor

A hétvégén érkezik kínai vakcina, ezek egy része a kórházi oltópontokra, egy része a háziorvosokhoz kerül.

 

KSH oltási hajlandóság
Kapcsolódó cikkek