Magyar gazdaság

Jövő tavaszra elkészülhet a zalaegerszegi harcjárműgyár

Magyarország K+F kapacitással csatlakozna az Európai Akkumulátor Szövetséghez.

A védelmi iparban, a kvantumszámítógépek, a mesterséges intelligencia és az élelmiszerbiztonság területén bővíthetők tovább a kétoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések - írja Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Reimund Neugebauer, a német kutatóhálózatot irányító Fraunhofer Társaság elnöke.

A közlemény szerint a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a két kormányfő korábbi megállapodása szerint Magyarország és Németország a jövőorientált, tudásalapú iparágakban is a kapcsolatok elmélyítésére, erősítésére törekszik.

Jövő tavaszra elkészül a magyar állam és a német Rheinmetall közös beruházásában, Zalaegerszegen épülő harcjárműgyár.

Az üzem és a szomszédos ZalaZone járműipari tesztpályán tervezett off-road tesztkörnyezet világszínvonalú feltételrendszert teremt a védelmi ipari és biztonsági kutatásokhoz, amelyeknek a Fraunhofer is részese lehetne.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

Palkovics László beszámolt arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai tervei szerint 2022 elejére egy legalább 5 PetaFlops kapacitású szuperszámítógép-központ jöhet létre Debrecenben. Már megkezdték az együttműködést a hasonló profilú, szintén egyetemi bázisú stuttgarti központtal, amelynek közelében az IBM bevonásával működtet kutatói platformot a Fraunhofer – írták.

A miniszter végül kiemelte, hogy Magyarország K+F kapacitással csatlakozna az Európai Akkumulátor Szövetséghez.

A tárgyalófelek Németországban tervezik folytatni a két ország innovációs teljesítményét alapvetően meghatározó intézményeik közötti egyeztetéseket – olvasható az ITM közleményében.

Stratégiai megállapodást köt a kormány a Fudan Egyetemmel

A kormánybiztos azóta tárgyalásra hívta az érintett feleket, és úgy fogalmazott, olyan ajánlatot tesz nekik, ami pestiesen szólva, nem lesz semmi.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek