A múlt héten már nagyobb mennyiségben került friss hazai spárga a piacokra, üzletekbe – derül ki az agrárkamara körképéből. Bár az elmúlt években folyamatosan emelkedett, még mindig alacsony mértékű a spárgafogyasztás: mintegy negyed kilogramm fejenként, aminek a 60-70 százaléka zöld, a 30-40 százaléka pedig fehér spárga. A magyar spárga kiváló minőségű, és nagyrészt külföldre – Németországba, Ausztriába, Svájcba, a skandináv országokba – értékesítik. Az Európai Unión belül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás: évi 1,7 kilogramm.
A spárga a tavaszi időszak egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke. Mintegy 1420 hektár a magyarországi üzemi termőterülete, az évi termésmennyisége 5000 tonna körül alakul. Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Idén az év eleji fagyok miatt a megszokottnál másfél héttel később kezdődhetett a szedés. A termelők az előző évekhez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak, ugyanakkor a tavalyi esztendő tapasztalatai alapján már könnyebb a külföldi szedőmunkások foglalkoztatásának adminisztrációja. A spárga rendkívül egészséges, tele van rostokkal, vitaminokkal, alacsony a kalóriaértéke, és könnyű elkészíteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.