Magyar gazdaság

Nekiment az Amazonnak Joe Biden

Nem fér bele az amerikai elnök szerint, hogy az óriáscégek nem adóznak dollármilliárdos bevételeik után. Ennek orvoslására a Biden-kabinet megreformálná az adórendszert, ami arra kötelezné az olyan nagyvállalatokat, mint például az Amazon, hogy a szövetségi kassza elé járuljanak.

A multinacionális vállalatok adóterheinek, valamint a társasági emeléséről beszélt Joe Biden szerdán Pennsylvaniában. Az amerikai elnök példaként az Amazont hozta fel, mint az egyik óriásvállalat, amely kibújik az adófizetés alól – írja a Reuters.

A Biden-kabinet 21-ról 28 százalékra emelné a társaságiadó-kulcsot, továbbá az adótörvény megreformálásával megszüntetné azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy profitjukat kivigyék az Egyesült Államokból

– derül ki a Fehér Ház által kiadott 25 oldalas tájékoztatóból.

Az államfő szerint az Amazon az egyike azoknak az óriáscégeknek, amely „különféle kiskapukat kihasználva egy fillér adót sem fizet be a szövetségi kasszába”. Ezzel szemben a középosztálybeli családokat 20 százalék feletti adókulcs terheli.

Nem akarom megbüntetni őket, de ez a helyzet tarthatatlan

– mondta Biden.

Fotó: OLIVER BERG / AFP

Az Amazon válaszában kifejtette, hogy még az Obama-kormányzat alatt bevezetett kutatás-fejlesztési adókedvezményeknek köszönhetően mentesült az adófizetés alól.

A kutatás-fejlesztési adójóváírás lehetősége 1981 óta létezik, és tizenötször hosszabbították meg kétpárti támogatással, Barack Obama pedig 2015-ben állandósította a törvényt

– írják.

A Reuters megemlíti, azt követően, hogy Amazon két évig üresen hagyta a kasszát, 2019-ben elkezdte az adófizetést. Egy friss tanulmány azonban talált ötvenöt másik amerikai nagyvállalatot, amelyek három év óta egyetlen centet sem fizettek be a szövetségi adókasszába. Erről bővebben itt olvashat:

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/vilaggazdasag-kulfoldi-vallalatok/ezek-az-amerikai-nagyvallalatok-evek-ota-nem-fizettek-adot-3659149/

Ez nem egyébként az első alkalom, hogy Biden „kinézte” magának az Amazont. 2019-ben a vállalatot példaként felhozva beszélt arról, hogy egyik cég sem zsebelhet be milliárdos bevételt, miközben kevesebbet adózik mint egy tanár, vagy egy tűzoltó.

USA Joe Biden adózás adófizetés Amazon
Kapcsolódó cikkek