Magyar gazdaság

Több ezermilliárdot költhet Magyarország klímavédelemre

Csaknem 950 milliárd forintnyi uniós finanszírozású hazai beruházás járul hozzá száz százalékban a klímavédelmi célok teljesüléséhez az energetika, a körforgásos gazdaság és a vízgazdálkodás területén.

Magyarország 5797,1 milliárd forintot használhat fel a következő években az európai uniós helyreállítási alap (RRF, Resource Recovery Facility) forrásaiból, az összeg 51 százaléka az EU-s irányelveknek megfelelően a hazai klímavédelmi célok teljesülését szolgálja. Ez az arány a kilenc beavatkozási terület közül három esetében is százszázalékos, ide tartozik 428,1 milliárd forintos kerettel az energetika zöldátállást célzó területe, a körforgásos gazdaság (353 milliárd) és a vízgazdálkodás (163,51).

Magyarország stratégiai célja, hogy a szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés aránya a jelenlegi 60 százalékról 2030-ra 90 százalékra emelkedjen, és a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás 2030-ra meghaladja a 6 ezer megawattot, 2040-re pedig közelítse meg a 12 ezret a mostani 1825 megawattról.

A program megvalósítása hozzájárul ahhoz, hogy a villamosenergia-termelésen belül nőjön a részaránya, biztosítva a szükséges szabályozói feltételeket, ösztönözve a kapcsolódó beruházásokat. A bruttó végsőenergia-felhasználásban 13,33 százalékos megújulóenergia-részarányt mértek 2017-ben, 2030-ra pedig legalább 21 százalék a cél. Ehhez önmagában 3 százalékpontos növekedést várnak a program keretében megvalósuló 1070 megawatt új kapacitástól, amely mögött egyrészt háztartási méretű kiserőművek, másrészt hálózatra termelő, 0,5 megawattnál nagyobb erőművek állhatnak.

Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Az üvegházhatású gázok kibocsátását évente 305,2 ezer tonnával kell csökkenteni, ennek harmadát a lakossági napelemektől, kétharmadát pedig a megújuló alapú energia erőművi szintű felhasználásától várják.

A kibocsátás egyébként 1990-hez képest 31,9 százalékkal csökkent 2017-re, de 2030-ig legalább 40 százalék a cél. A program száz százalékban támogatja a lakossági napelemes rendszerek létrehozását, és ezzel kombinálva a fűtési rendszerek átalakítását, erre a célra a tervezet szerint 251,2 milliárd forintot különítenek el. Lakossági szinten a hőszivattyúk használatát is ösztönöznék, 2030-ra csaknem 400 megawatt beépített kapacitást kellene elérni, miközben 2017-ben 62 megawattot, 2019-ben pedig 148 megawattot regisztráltak, az utóbbi adat mögött mintegy 15 ezer háztartás állhatott. A hőszivattyúk használata mellett szól, hogy maga a technológia nagyobb hatékonyságú, mint a nem kondenzációs gázkazánok és a biomasszakazánok, vagyis további intézkedés nélkül is csökkenthető a felhasznált energiamennyiség.

Új, megújuló energiát termelő fotovoltaikus kapacitásokra is jut 109,4 milliárd, de itt a támogatási intenzitás már csak 45 százalékos, miközben az átviteli rendszerirányítók és elosztók hálózatfejlesztései (103,7 milliárd), valamint az okosmérés elterjesztése (29 milliárd) 50 százalékban finanszírozható a helyreállítási alapból.

Beavatkozás több fronton

A körforgásos gazdaságra való átállás komponense kitér a hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés feladataira is. Magyarországon a háztartási, valamint a háztartásihoz hasonló hulladék részét képező papír-, fém-, műanyag és üveghulladék újrahasználatra előkészítésének és újrafeldolgozásának aránya 2018-ban 46,93 százalék volt, miközben az uniós célkitűzés már 2020-ra 50 százalék volt, 2035-ig pedig ötévente 5-5 százalékponttal emelkedik a célérték. Továbbá a vízgazdálkodási komponens beavatkozásai a mezőgazdasági ágazatban tevékeny vállalkozásokat és munkavállalóikat hivatottak ellenállóbbá és felkészültebbé tenni egy esetleges újabb válság esetére. | VG

 

napelemek villamosenergia zöldellátás napenergia villamosenergia-termelés biomasszakazánok megújúló energia klímavédelem gázkazánok energetika uniós helyreállítási alap kiserőművek hőszivattyúk körforgásos gazdaság fotovoltaikus kapacitás zöldenergia vízgazdálkodás klímavédelmi célok
Kapcsolódó cikkek