Magyar gazdaság

Júniusban emelhetik az alapkamatot

Egyértelmű jelek mutatnak a júniusi kamatemelésre az elemzők szerint, miután a monetáris tanács ülésének jegyzőkönyve számos kockázatra hívta fel a piacok figyelmét.

A jegybank 0,6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot tegnap, az egynapos mínusz 0,05 százalékon, az egynapos hitelkamat 1,85 százalékon maradt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből. A monetáris tanács szerint ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn. Az inflációs kilátások, valamint a gazdasági kilábalás folyamatának értékelésében a júniusi Inflációs jelentés előrejelzése lesz kiemelt fontosságú. A monetáris tanács megerősíti, hogy az árstabilitás biztosítása és az inflációs kockázatok csökkentése érdekében proaktív módon készen áll a monetáris kondíciók szükséges mértékű szigorítására. A kiadott közlemény megerősíti Virág Barnabás MNB-alelnök múlt heti, Reutersnek adott nyilatkozatát, amelyben az alapkamat júniusi emelésének lehetőségéről beszélt.

Nyilvánvalónak tűnik a júniusi szigorítás a jegybanki közlemény alapján, kérdés, mennyit emel a kamatokon az MNB – értékelte a monetáris helyzetet a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A májusi magasabb lehet az áprilisinál, az ingyenes parkolás megszűnése miatt 5,5 százalékra is felszaladhat, utána csökkenhet, azonban várhatóan nem mérséklődik 4 százalék alá. Az éves átlagos drágulás valószínűleg a 2–4 százalékos jegybanki célsáv felett alakul, akár a 4,5 százalékot is elérheti. A magas olajárak, a gyors bérdinamika felfelé mozdíthatja a fogyasztói árak emelkedését, míg a forint árfolyamának korrekciója fékezheti azt. Németh Dávid szerint a kamatok alakulása június után a nagy nemzetközi, illetve a régiós jegybankok lépéseitől is függ. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója lapunk kérdésére rámutatott: ha tegnap lépett volna az MNB, az kapkodásnak tűnhetett volna, a májusi magas inflációs adat nyomán várhatóan júniusban szigorít a jegybank. Nem várható bedőlés a forint árfolyamában, nem tér vissza a válság utáni időszakra jellemző rendkívül gyenge kurzus – tette hozzá Palócz Éva.

A júniusra várt kamatemelés összhangban lehet a megjelenő Inflációs jelentés új előrejelzéseivel, júniusban egységesen 0,9 százalékra emelkedhet az alapkamat és az egyhetes betéti ráta – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője megelőző jellegű szigorításra számít, a következő kamatdöntő ülésen várható bejelentés. Ha június 22-én csak az alapkamatot emelik meg 15 bázisponttal az egyhetes betéti tender kamatszintjére, jelzésértékű lépésről lenne szó, amelyre gyengüléssel reagálhat majd a forint, viszont az egyhetes betéti eszköz 15 bázispontos kamatemelésével párhuzamosan jóval erősebb lépésről lenne szó, amely akár tovább erősítheti a forintot. A kamatdöntés bejelentését követően gyengülni kezdett a hazai fizetőeszköz, de a közlemény erős üzeneteinek hatására visszaerősödött. Varga Zoltán hozzátette: a piaci szereplők egy kamatemelést mindenképpen beáraztak, a hosszabb távú mozgás a következő hetek jegybanki kommunikációjától függ majd. Az euró-forint következő, hosszabb távon is releváns szintje 344-nél húzódik, azonban rövid távon már extrém túladottság mutatkozik. Amennyiben sikerülne tartósan a 348,11-os szint felett megkapaszkodni, könnyen korrekciós hullám indulhat. Suppan Gergely szerint szeptemberben maradhatnak a kamatok, az év második felében viszont szigorítás jöhet, a határidős kamatlábpiac 70-80 bázispontos kamatemelést áraz az év végére.

alapkamat KAMATDÖNTÉS MNB
Ezek is érdekelhetik