Magyar gazdaság

Elárulta az MNB, miért lépett kedden

Az inflációban helyzet van, olyan kockázatok vannak, amiket kezelni kell – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az Inflációs jelentés bemutatóján. Az inflációs várakozás ugyan bejött, azonban az összetétele nem a várakozásnak megfelelő volt és a tartóssága is eltér a korábbi előrejelzéstől.

A nyersanyagár-ciklus inflációt okoz, az ipari termékek áremelkedése gyors volt

húzta alá Balatoni András.

Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A piaci szolgáltatások árváltozása visszafogott volt, a várakozások alapján viszont emelkedés várható. Az inflációs alapfolyamatok lényegesen emelkedtek, amit az adószűrt maginfláció előrejelzése jelez, a pályán már számoltunk a monetáris politikai beavatkozással.

A gazdaság gyorsan talpraáll

Az elmúlt száz év recesszióihoz képest gyors, dinamikus felpattanás várható, ennyire gyors helyreállásra nem voltpélda – mutatott rá az MNB igazgatója. A dinamikus növekedésnek köszönhető a helyreállása is, hamarosan megközelíthetjük a teljes foglalkoztatottságot, illetve a 3,5 százalékos munkanélküliséget.

A 2008-as válság után 6,5 százalék kellett a korábbi pályához visszatéréshez, míg most ez másfél év alatt megtörténhet. Balatoni András szerint

nagyon máshogy alakul, a vállalati, illetve a lakossági hitelezés, amiben lényegében nem volt visszaesés.

Magyarországon nemzetközi összevetésben is gyors kilábalás várható, a vakcinációnak köszönhetően 1-2 százalékponttal magasabb lehet a növekedés. Az MNB igazgatója megjegyezte:

2021 második negyedévében 16,2 százalékkal nőhet a

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A gyors növekedés alapja a munkaerőpiac, azonban a helyreállás után a demográfia lehet korlátja a további javulásnak. A munkaerőpiac ciklikus pozíciója más, mint amire számítottunk. A válság előtt sokan panaszkodtak a munkaerőhiányra, ami a válság alatt csökkent, azonban nem esett be. Hamarosan ismét munkaerőhiány jelenik meg, és javul az alkalmazottak bérpozíciója, a feszes munkaerőpiac a kereseteken is látható lesz.

A megtakarítási ráta magas volt 2020-ban, azonban ez csökkenhet a következő időszakban. A háztartások jellemzően nem hosszútávra terveztek, ami arra is utal, hogy a betétek és a MÁP+ voltak a legnépszerűbb termékek. Az 560 milliárd forintot jelenthet, aminek felét megtakaríthatják, a másik felét fogyasztásra költhetik.

A vállalatok szeretnének és akarnak is beruházni, a beruházási ráta 28-29 százalékos lesz a következő időszakban – jelezte Balatoni András. A külpiaci részesedés emelkedhet, ami az exportkapacitások kiépülésének köszönhető. Elsősorban idén jelenik meg ez a hatás, az ezt követő években fokozatosan lecsenghet.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) KAMATDÖNTÉS kamatemelés MNB inflációs jelentés
Kapcsolódó cikkek