Magyar gazdaság

Erős a magyar ipari árnyomás

Magyarországon 11,5 százalékkal nőttek az energiaszektorral együtt számolt ipari termelői árak, az árnyomás az EU felső harmadában foglal helyet – derült ki az Eurostat összesítéséből.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn 9,8 százalékos drágulásról számolt be.

Az Eurostat szektorális bontása rámutatott, hogy az energiaárak gyors emelkedése határozta meg a kontinensszerte erőteljes ipari árnyomást – az EU-ban és az eurózónában egyaránt 7,6 százalékkal kellett többet fizetni az iparcikkekért áprilisban, mint egy évvel korábban. Az energiaszektor nélkül kalkulálva 3,5 százalékkal emelkedtek az EU termelői árai.

Fotó: Shutterstock

Az egyik leggyorsabb ipari áremelkedés Magyarországon következett be 2015 óta, a 2021. áprilisi árak a hat évvel ezelőtti átlagot 23,2 százalékkal haladják meg, az energia nélkül számolt mutató pedig 27 százalék.

Abban, hogy az unióban az egyik leggyorsabb volt a termelői árak emelkedése, jelentős szerepe van a forint fokozatos leértékelődésének az euróhoz képest.

A vártnál magasabb az euróövezet inflációja

Májusban 2018 vége óta a legmagasabb szintre emelkedett az az euróövezetben, elsősorban az energiaárak 13 százalék feletti növekedése miatt.

 

termelői árak ipari termelői árak Eurostat ipari árak
Kapcsolódó cikkek