Magyar gazdaság

Közel egy milliárd forintot kapnak beruházásokra magyar nagyvállalatok

Azért indítottuk el a nagyvállalati beruházási programot 2015-ben, mert azt gondoltuk, hogy az erős magyar gazdasághoz erős magyar nagyvállalatokra van szükség – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Termelés, foglalkoztatás volt a támogatási rendszer középpontjában.

Több ezer új munkahely létrehozását segítette a program. A cégek termelésbővítést, és technológiai fejlesztést hajtottak létre. Áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 59 százalékkal bővült a magyar ipari termelés.

A 27,5 százalékos beruházási ráta még most is az EU élmezőnyében van.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A következő hónapokban a beruházások termőre fordulása lökést adhat a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének. A nemzetközi beruházások magas szintje az egyik olyan tényező volt tavaly, ami javította Magyarország versenyképességét.

A nagyvállalatok hozzáadott értéke 48 százalék a magyar gazdaságban.

Nem volt kérdéses, hogy a programot a gazdaság újraindításakor is folytatjuk, ezzel növekedési lendületet adhatunk a gazdaságnak, ami megteremti az államháztartás egyensúlyát.

A támogatott beruházásoknak köszönhetően több mint ezer új munkahely jött létre. További igény is van a programra, a költségvetés lehetőségei alapján dönthetünk további fejlesztésekről.

A BIS technológiai fejlesztést hajtott végre, a Videoton új üzemegységet hozott létre, a Hajdu-Alu digitalizációs beruházást végzett el. Összesen több mint 2 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg közel 1 milliárd forint összegű nagyvállalati beruházási program keretein belül. A Videoton 400 millió forintot, a Hajdu-Alu 76 millió forintot, a BIS pedig 470 millió forintot kapott a beruházásokra.

állami támogatás Videoton BIS Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek