Magyar gazdaság

Rekordszintű kereslet az albérletpiacon

Áremeléssel zárta a májust havi összevetésben az országos albérletpiac a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Egy hónap alatt 1 százalékkal nőttek az országos átlagos bérleti díjak, ez lassulást jelent áprilishoz képest, amikor 1,3 százalékos drágulást ment végbe az egy hónappal korábbihoz képest. Budapesten szintén mérséklődött a drágulás üteme, májusban – áprilissal összevetve – 1,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, az egy hónappal korábbi 1,3 százalékos többlettel szemben.

Éves összevetésben még mindig a negatív tartományban van a lakbérindex országosan 2 százalékkal, ami leginkább a fővárosban tapasztalt bérletidíj-csökkenésnek köszönhető. Tavaly június végi 150 ezres budapesti átlagos lakbérszinthez képest most 140 ezer forintos az átlagos albérletár a fővárosban, ami 9 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel ezelőtt

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com adatai szerint január és június közepe között a kiadó lakások iránti érdeklődések alapján ötéves rekord született, 2016 óta nem volt a mostani hasonló kereslet. Közben a kínálat is csúcsközelben van. A szakember azt is elmondta, hogy az egyetemisták és a kiadó lakások iránt érdeklődők az idei albérletszezonban kivételes helyzetben lesznek a nagy kínálat miatt.

Fotó: Karnok Csaba

A budapesti piacon segíti a kiadó lakást kereső diákokat az is, hogy a fővárosi piacon a járvány előtti évekkel ellentétben az airbnb-s ingatlanok kínálatot elszívó ereje még nem érezhető, mert a külföldi turisták még nem tértek vissza. A szakember elmondása szerint a fővárosban 6 ezerre csökkent az airbnb-s lakások száma, ami 70 százalékkal marad el a 16 ezres csúcstól, a 10 ezer eltűnt lakás pedig a hosszú távra kiadandó kínálatban jelent meg. 

Az átlagos budapesti bérleti díj a budapesti kínálati piacon június végén 140 ezer forint volt. A legolcsóbb kerületek közé tartozott a X., a XX., a XXI. és a XXIII., ezeket a városrészeket egyaránt 120 ezer forintos havi bérleti díj jellemezte. A másik véglet a II. és az V. kerület, ahol 180 ezer forint volt az átlagdíj.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy az egyetem városok közül Debrecenben, Győrben és Szegeden egyaránt 110 ezer, Pécsen pedig 100 ezer forintos áron adták ki az ingatlanokat. 

Kapcsolódó cikkek