A hétvégi vihar után a Groupama Biztosítóhoz már most több száz lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett – közölte a biztosítótársaság. A vihar elsősorban a déli-délnyugati országrészeken pusztított, a biztosító a legtöbb kárbejelentést Baranya, Somogy és Bács-Kiskun megyékből fogadta. A bejelentések többsége jégeső miatt érkezett.

A biztosító társaságnál jelentősen megnőtt a kárbejelentések száma a hétvégén átvonuló viharok miatt. Baranya megyéből 154, Somogy megyéből 141, míg Bács-Kiskun megyéből 47 bejelentés érkezett hétfő reggelig.

A legérintettebb települések Pécs, Csonkamindszent, Aranyosgadány és Cserkút, valamint Mezőcsokonya voltak.

A biztosítótársaság szakemberei az eddigi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy a hétvégi viharok következtében érkező kárbejelentések száma meghaladja majd az ezret, így a károk várható értéke a 100 millió forintot is elérheti majd.

Fotó: Kiss Gábor / MTI

Az eddigi bejelentések nagy része, mintegy 80 százaléka jégveréshez kapcsolódik, 9 százalékuk viharkárral, 7 százalékuk felhőszakadással, 4 százalékuk pedig villámlással összefüggésben érkezett.

Több nagy értékű, 6 millió forintnál magasabb kárösszegű bejelentés is érkezett a biztosítóhoz. Ezek mindegyike jégverés kár, esetenként tojás nagyságot is meghaladó jégeső verte szét az épületek tetejét.

A jégeső több autót is megrongált, a biztosítóhoz már most elkezdtek érkezni a gépjármű kárbejelentések is elsősorban a jégveréssel érintett településekről.

A Groupama folyamatosan végzi a károk felmérését – írták. A bejelentett károk gyorsított ütemben, gyakran már a helyszíni szemle napján, vagy az azt követő napon kifizetésre kerülnek, nagyobb károknál pedig szükség esetén kárelőleget fizet a társaság. A kárrendezés gyorsítása érdekében a Groupama Biztosító az esetek többségében videós kárszemlére is lehetőséget nyújt, mely külön applikáció letöltése nélkül vehető igénybe.