Magyar gazdaság

Történelmi lépés: hitelezőket keres az Európai Unió

Fennállása során először fordul piaci hitelezők felé az Európai Unió, amely 750 milliárdos kölcsönt vesz fel a pandémia okozta válság utáni gazdasági fellendüléshez olyan bankoktól, mint a BNP Paribas, a Deutsche Bank, vagy az UniCredit.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés után az készen áll, hogy előteremtse a tagállamok gazdasági fellendüléséhez szükség pénzeszközöket. Ez azt jelenti, hogy az EU piaci hitelt fel vesz – írja a CBNC.

Az Európai Unió már eddig is komoly összegeket fordított a járvány okozta válság enyhítésére. Tavaly júliusban pedig történelmi döntést hoztak: közösségi hitelből pumpálnának további összegeket a tagállamok gazdaságába a járvány utáni fellendülés érdekében. Mindez azt jelenti, hogy

az Európai Bizottság 750 milliárd euró értékben vesz fel hitelt a tőkepiacokon keresztül, kihasználva elsőrendű hitelminősítését, és az ezzel járó alacsony kamatszintet.

Az összeg finanszírozásához a bizottság elkezdte felkutatni a lehetséges hitelezőket. Az EB hétfőn közölte, hogy 38 pénzintézet folyósítja majd a szükséges forrást. Olyan óriásbankokról van szó, mint a francia BNP Paribas, a német Deutsche Bank, vagy éppen az olasz UniCredit.

Készen állunk arra, hogy a piacokról vonjunk be forrást az Európai Unió zöldebbé és fenntarthatóbbá tétele, valamint a digitalizáció további gyorsítása érdekében

– mondta Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az unió 27 tagállama a 750 milliárd eurós keret 13 százalékához jut hozzá az elkövetkező hónapokban. A további kifizetések pedig attól függnek, hogy az országok milyen mértékben hajtják végre az előírt reformokat.

Fotó: Daniel ROLAND / AFP

Ennek érdekében a tagországok helyreállítási tervvel álltak elő, amiben meghatározzák, mire használják fel a támogatást, és hogyan tennék még versenyképesebbé gazdaságukat.

Az Európai Bizottság június közepéig felülvizsgálja a benyújtott dokumentumokat, ezt követően pedig egy hónap áll a tagállamok rendelkezésére, hogy véleményt nyilvánítsanak egymás programjairól.

A nagyszabású közös hitelfelvétel történelmi tett Európa számára, még akkor is, ha csak átmeneti megoldásról van szó

– mondta a CNBC-nek Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza.

A hitelfolyósítás körül nem lesznek kérdések. Nagyobb valószínűséggel inkább a beruházások végrehajtási szakaszában merülhetnek fel lehetséges akadályok, de ez normális egy ekkora projekt esetében

– tette hozzá.

Az Európai Unió gazdasága 6,1 százalékkal csökkent 2020-ban, idén 4,1 százalékos fellendülésre számít az Európai Bizottság.

Deutsche Bank UniCredit Ursula von der Leyen Európai Unió gazdasági helyreállítás BNP Paribas hitelfelvétel tőkepiacok
Kapcsolódó cikkek