Magyar gazdaság

Tőzsdére is termelhet a háztáji napelem

Az eddigi kettő után már hét magyarországi vállalat működhet az árampiacon aggregátorként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartása alapján. Ezek az Agresol Kft., az Eco6way Hungary Kft., az Energo Hungary Kft., az Ewiser Forecast Kft., az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., az MVM Optimum Zrt. és a VPP Energiakereskedő Kft.

Az aggregátor viszonylag új fogalom a hazai villamosenergia-kereskedelemben, az érintett cégek most kezdik meg tevékenységüket, amelynek köszönhetően az egyelőre csak végfelhasználó háztartási áramfogyasztók is aktív szereplőivé válhatnak a piacnak.

Ez úgy válik lehetővé, hogy

az aggregátorok a kisméretű, önmagukban gyenge szereplők termelését és fogyasztását egy nagyobb portfólióban fogják össze. Ezen keresztül ezek a résztvevők is eljuthatnak az áramtőzsdére, vagy nyújthatnak rendszerszintű szolgáltatásokat.

Fotó: Kallus György / VG

E portfóliók létrehozása azért vált szükségessé, mert a megújuló energiaforrások és az okos technológiák terjedésével egyre több kisméretű szereplő jelenik meg a villamosenergia-piacon már nem csak felhasználóként, hanem termelőként is, de decentralizáltan

– magyarázza a MEKH. Ilyenek a háztartások, a társasházak vagy a kisvállalatok. Ma már 72 ezer lakossági felhasználó üzemeltet kisméretű naperőművet. Mivel nem hatékony a velük való, egyesével történő üzleti kapcsolattartás, a tevékenységüket célszerűbb nagyobb, rendszerekben, a január 1-jén szintén új fogalomként megjelent energiaközösségekben kezelni.

Magyarország 2030-ra széndioxid-mentessé kívánja tenni az áramtermelése 90 százalékát, 2050-re pedig – az uniós célkitűzésekkel összhangban – 100 százalékban.

A megújuló technológiák jelentős része azonban időjárástól függően képes a termelésre. Ezért nagyon fontos, hogy a villamosenergia-rendszerek megfelelően rugalmasak legyenek, hogy a változékony megújuló termelés ingadozásait kezelni lehessen. A kis szereplők aggregálása e téren komoly lehetőséget hordoz. Szükség lehet nemcsak a megújuló termelésre, hanem a tárolásra, a fogyasztás rugalmas alkalmazkodására is. A fenntartható fejlődés és a körkörös gazdaság kialakításához elengedhetetlen az energiaszektor egészének optimalizálása. Olyan innovatív megoldásokra van szükség, amely amellett, hogy fogyasztó- és klímabarát, eleget tesz az ellátásbiztonság követelményeinek és segíti a megújuló alapú energia integrációját.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek