A Várkert Bazárban mutatkozott be a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) #újranyitvaBP programja, amely a nyári hullámzó forgalom miatt kritikus helyzetbe kerülő vállalkozások megmentésére irányul és a tudatos fogyasztást ösztönzi.
Nagy Elek, a BKIK elnöke elmondta:
a magyar oltási program sikerének és a mindennapok hőseinek köszönhető, hogy a járvány vége felé haladunk.
Budapestet is megtépázta a pandémia. A vendéglátás 90 százalékban a külföldi turistákból élt, akik a vírus miatt elmaradtak. A járványügyi korlátozások a szolgáltatási szektorban foglalkoztatottak kétharmadát érintették a fővárosban.
A kamarának az a feladata, hogy segítsenek,
a szolidaritás a legnagyobb hajtóerő, hogy közösen túl tudjunk jutni a válságon.
- fogalmazott.
Kijelentette:
75 millió forintos szolidaritási alapot hoztak létre, amelyből 50 millió forintot különítettek el a vendéglátás élénkítésére
A program keretében budapesti vendéglátóhelyek pályázhatnak olyan 10-50 fős közösségek vendéglátására, akik a pandémia mindennapjaiban hősiesen helyt álltak az ország működésének fenntartása érdekében, például
az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartók, a pedagógusok, a szülők, a kereskedelmi dolgozók vagy az áruszállítók.
A nyertes pályázatok eseményfinanszírozási támogatása fogyasztási kuponok formájában valósul meg.
Az induló keretből 10 ezer fő egyszeri 5 ezer forintos vendéglátóipari fogyasztását fedezi majd így a BKIK.
Fotó: Shutterstock
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője videóüzenetben beszélt arról, hogy a mentősök is megfeszített tempóban dolgoztak, ellátva a koronavírusos betegek mellett a mindennapi munkájukat.
Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának szóvivője az édesanyák helyzetére világított rá, akikre az online oktatás plusz feladatot rótt. Az anyák is a kampány célcsoportjai.
Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke emlékeztetett, hogy tavaly nagyon látványosan állt le a sportélet és a járványhelyzet súlyosságát jelezte, hogy az olimpia eltörlése is felmerült, amire korábban csak háborús helyzetben volt példa.
A sport is a szolidaritásról szól, ezért egyértelmű, hogy csatlakoztak a programhoz.
Fotó: BKIK
Semsei Rudolf, étteremtulajdonos meteorit becsapódásként értékelte a pandémia megjelenését. Ez idő alatt mindenki próbált túlélni, kárenyhítés volt a házhoz szállítás. A dolgozók is lojálisak voltak egymással, például a műszakok elosztásában, hogy a kollégáik is megtarthassák a munkahelyüket. A kamara támogatása sokat jelent a szakmának – emelte ki.
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnöke szerint
a turizmus nemzetgazdasági érdek és nemzeti büszkeség.