Magyar gazdaság

Újraosztják a lapokat a makaói kaszinópiacon

Egyre több asztalnál pörög a rulettgolyó Makaóban: a kínai fennhatóság alatt álló egykori portugál gyarmat kaszinói megteltek élettel az utazási korlátozások részleges tavaszi feloldása óta, s ez a kaszinók bevételein is meglátszik.

A helyi szerencsejáték-felügyelet (GICB) friss adatai szerint májusban éves alapon 492 százalékkal, 1,3 milliárd dollárra nőtt az összbevétel, míg az elemzők „csak” 467 százalékos pluszra számítottak.

Fontosabb, hogy áprilishoz képest 24 százalékos volt a bővülés, amiben komoly szerepe volt a május eleji arany hét ünnep idejére a miniállamba érkező turisták tömegeinek. A bevétel azonban még így is 60 százalékkal alacsonyabb a 2019. májusinál. Az ötnapos ünnep idején 167 ezren ruccantak át szerencsét próbálni, 93 százalékuk az anyaországból érkezett – írja a Bloomberg.

Fotó: Paul Yeung / Bloomberg / Getty Images

A vendégszám áprilishoz képest negyedével nőtt, a tavalyelőtti májusi adatnak viszont alig 21 százaléka.

Az erős folytatásra ugyanakkor több szempontból sincs garancia a Crédit Suisse helyi elemzői szerint. Egyfelől az újabb fertőzések miatt a jómódú kínai régiókból – mint Sencsen és Kanton – ismét csak karanténnel lehet belépni Makaóba,

amelynek GDP-bővülése messze elmarad az anyaországi 18,3 százaléktól, csak 0,9 százalékos volt az első negyedévben éves összevetésben.

Másfelől a kaszinózás feltételeiben és szereplőiben is változás körvonalazódik, ami egyértelműen a szigor irányába hat. A Reuters szerint a világ legnagyobb kaszinóközpontjának számító Makaót irányító helyi tanács döntése értelmében hamarosan 192-ről 459 főre bővítik az ellenőrök számát, és a felügyeletet egy újabb igazgatóval erősítik meg.

Fotó: VG

Elemzők szerint a kontroll erősítésével a GICB meghajol a Peking felől érkező nyomás előtt, az anyaországban ugyanis nem nézik jó szemmel, hogy a polgáraik jövedelmüket ellenőrizetlen módon költsék el, vagy a szerencsejátékok fekete finanszírozásához uzsorakölcsönökbe verjék magukat. Az illegális jövedelmek tisztára mosása ellen is szigorításokat rendeltek el az utóbbi időben. A vízfej és a transzparencia növelése most, a koncessziós szerződések lejárata előtt néhány hónappal szintén indokolható.

Nem babra megy a játék, Makaóban a szerencsejáték-szervezők dollármilliárdos koncessziós díjat fizetnek, így egy hosszabb távra szóló szerződés garantált és kitermelhető bevételhez juttatja a piac jelenlegi szereplőit, azaz a Sands Chinát, a Wynn Macaut, az MGM Chinát, a Galaxy Entertainmentet, a Melco Resortsot és az SJM Holdingsot.

GDP szerencsejáték bevétel kaszinó Makaó
Kapcsolódó cikkek