Magyar gazdaság

39 százalékkal lőtt ki az ipar májusban

Az idén májusban az ipari termelés volumene 39,1 százalékkal meghaladta az előző év májusának alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben a Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adatai alapján.

Májusban 39,1 százalékkal nőtt az ipari termelés 2020 azonos időszakához képest, áprilishoz viszonyítottan 3,4 százalékkal emelkedett a szektor teljesítménye - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami elsősorban az előző év májusi gyárleállások, illetve az egyműszakos munkarend okozta alacsony bázisérték eredménye.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Molnár Dániel, a Századvég makrogazdasági elemzője rámutatott: az ipari termelés májusban már meghaladta a válság előtti szintet. A következő időszakban gondot jelenthet a termelői árak gyors növekedése és a chiphiány. Molnár Dániel hozzáfűzte: a külkereskedelmi partnerek újraindulásának köszönhetően az ipari termelés az év hátralévő részében is érdemben támogatja a gazdasági növekedéshez.

Az ipar ledolgozta az áprilisi havi alapú visszaesést, ami az alapanyagok gyors drágulásának fényében jó teljesítmény

– értékelte a KSH adatát Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A következő hónapokban az ipar éves növekedési adatai normalizálódhatnak, havi alapon tartós, ugyanakkor mérsékelt bővülés várható a szektorban. A szakértő szerint mivel az év első öt hónapjában közel 18 százalékkal volt magasabb az ipari kibocsátás, mint egy évvel korábban, így várhatóan az év egészében kétszámjegyű növekedést látunk majd a magyar iparban.

KSH ipari termelés
Kapcsolódó cikkek