Az azonnali fizetési rendszer (AFR) elindítása segítette a fizetéseket a járvány ideje alatt, azonban az év egészében a koronavírusnak is volt válasza – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  ügyvezető igazgatója. 

  • Az elektronikus fizetések nagyobb arányban nőttek, mint a készpénzes vásárlások.
  • A pénzügyi infrastruktúra fejlődését az online rendelések mozgatták 2020-ban.
  • A fizikai elfogadóhelyek 10 százalékkal, 123 ezerre, az internetes elfogadóhelyek 29 százalékkal, 24 ezerre nőttek.
  • Az online pénztárgépeknél 60 százalékos volt a kártyás fizetések aránya. 2019-hez képest kétszer gyorsabban bővült a kártyahasználat.
  • A pandémia miatt megváltoztak a szokások, kevesebb, de nagyobb összegeket költöttek – ebben szerepe volt az érintésmentes limit 15 ezer forintra emelésének.
  • Az elektronikus fizetések aránya 5 százalékponttal emelkedett, míg korábban átlagosan 2 százalékpont volt a növekedés. 
  • A készpénzfelvételek száma 14 százalékkal esett, és a kártyás vásárlások értéke először haladta meg a készpénzfelvétel értékét.
Forrás: VG

Drága bankok!

Az utalások továbbra is drágák, az ügyfelek magas havidíjakat fizetnek – húzta alá Bartha Lajos. A mostani árazási struktúra nem átlátható, inkább a csomag alapú árazást szeretné látni az MNB.

Összességében nőtt a fizetési és értékpapír-infrastruktúrák forgalma. Tavaly 349 millió tranzakció 2005 ezer milliárd forint forgalmat generált. Mind a hat fizetési rendszer jól működött. A tőkepiac volatilitása rendkívül nagy volt 2020-ban, a beadott tranzakciók kevesebb, mint 5 százaléka hiúsult meg – darabszámra 3 százaléka. A Keler sikeresen kezelte a turbulenciákat.

Sikeres volt az AFR

Közel 152 millió tranzakció, 29 ezer milliárd forint értékben valósult meg az AFR-en keresztül – hangsúlyozta az MNB tisztségviselője. A belföldi átutalások 36 százaléka azonnal teljesült, ráadásul rendkívül gyors a feldolgozás. A tranzakciók harmadát banki nyitvatartási időn kívül adják be. A tranzakciók 99,4 százaléka teljesül 5 másodpercen belül, ami meghaladja az MNB elvárását.