Idén májusban a járványügyi korlátozások enyhítésének hatására növekedésnek indult a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, miután védettségi igazolvánnyal megindulhatott a belföldi szabadidős turizmus. A KSH szerdán közzétett gyorsjelentése szerint

a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma májusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva háromszorosára nőtt, de 56 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 májusához képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. májushoz mérten ötszörösére nőtt, 2019 azonos időszakához viszonyítva 91 százalékkal csökkent.

Májusban az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 384 ezerrel magasabb volt a szálláshelyekre is vonatkozó könnyítések eredményeként, az előző év azonos hónapjához képest pedig a belföldi vendégek száma 128 ezer fővel, a vendégéjszakáké 336 ezer éjszakával lett nagyobb.

Fotó: Vajda János

A vendégszám 211 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 522 ezer volt.

Az éjszakák 72 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke közel négyszeres volt.

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma az előző évi forgalmat 57, illetve 29 százalékkal múlta felül. Az Észak-Alföldi turisztikai régióban volt a legnagyobb (több mint négyszeres) mértékű a növekedés.

A külföldi vendégek száma 34 ezer fővel, a vendégéjszakáké 100 ezer éjszakával nőtt. A szálláshelyekre érkezett 39 ezer vendég 125 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint ötszörösére bővült 2020 májusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (több mint nyolcszoros).

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 8,9 milliárd forinttal nagyobb volt az előző évinél, miután 12,6 milliárd forintra nőtt idén májusban.

Ekkor már 1945 kereskedelmi szálláshely, köztük 691 szálloda és 769 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 81 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 68 százalékkal kevesebb, összesen 1,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 55, a külföldiek 81 százalékkal kevesebb (1,0 millió, illetve 409 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. 

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 68 százalékkal csökkent, és 28,1 milliárd forintot tett ki.