Csúcstechnológiás vállalatirányítási rendszert vezetett be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, illetve annak Bv. Holding nevű leányvállalati szervezete, amely a fogvatartottak foglalkoztatásáért felel. 

Fotó: https://bv.gov.hu/

Az államigazgatás és a profitorientált szféra határán mozgó cégcsoportnál az újítás eredményeként áttekinthető, valós időben lekérdezhető adatokra épülő folyamatok jöttek létre. Az egyedülálló magyar államigazgatási fejlesztés elnyerte a legkomplexebb üzleti transzformációs projekteket díjazó, közép-kelet-európai régiós elismerést, az SAP Quality Awards díjat.

Magyarországon – más fejlett országokhoz hasonlóan – a büntetés-végrehajtás nem csupán a fogvatartottak intézményi őrzését jelenti. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) 30 büntetésvégrehajtási intézményében mintegy 18 ezer fogvatartott napi életét szervezi 9 ezer személyi állományi tag közreműködésével. Emellett azonban fogvatartottak kötelező foglalkoztatásáról is gondoskodik: ezzel hasznos időtöltést, szakmai gyakorlatot, kereseti lehetőséget biztosít nekik, és segíti a társadalomba való visszailleszkedésüket is.

A fogvatartottak minél hatékonyabb foglalkoztatása egyre erősödő elvárás, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok szerepe az elmúlt években tovább nőtt. A korábban elkülönülten működő cégeket 2015-ben vonták vállalatcsoporti formába, így született meg a Bv. Holding.

A vállalatcsoport tíz cégében mintegy háromezer fogvatartott dolgozik. A vállalatok között mezőgazdasági és ipari profilú gazdasági társaságok is találhatók, ezek a nyomdaipartól kezdve a papírgyártáson keresztül a textiliparig számos különböző területen működnek. Készítenek itt például bútorokat, tisztítószert, cipőket, élelmiszert is, vagy kerítést az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Emellett a büntetés-végrehajtás vállalatai látják el egyenruhával az egész rendvédelmet.

A Holding cégeinél azonban korábban eltérő szinten volt a digitalizáltság, az egyes vállalatok nem egységes folyamatok mentén működtek, különböző módon tartották nyilván a termelést, a kapacitásokat, a költségeket. 

A modell racionalizálása, egységesítése, költséghatékonyabbá tétele érdekében ezért egy speciális vállalatirányítási rendszer bevezetésére volt szükség.

Az egyedi kihívásokra válaszul az SAP a BvOP számára a legmodernebb SAP S4/HANA ERP rendszert telepítette, ami intelligens funkciókkal, in-memory adatbázissal rendelkezik, ezáltal lehetővé teszi a valós-idejű adatanalízist és előrejelzést. Ehhez a rendszerhez felhő alapú analitikai és riportolási modulokat is  illesztett az SAP, valamint egységes folyamatokat, cikktörzset és ügyféltörzset alakított ki a BvOP-nál. A rendszer fontos eleme egy beszámolási és vezetői információs rendszer, amely kezelni tudja a belügyminisztériumból érkező, gyakran rövid határidős jelentéskéréseket, illetve olyan megbízható és valós idejű adatokat nyújt a vezetőknek, amelyek alapján megalapozott döntéseket hozhatnak.