Döntöttek a Kelenföldi új buszterminál és P+R parkoló tervezőjéről: a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, Vitézy Dávid a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a KÖZTI Zrt. és a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. konzorciuma tervezheti az új, integrált BKK- és Volánbusz-pályaudvart.

A közbeszerzési eljárást nettó 824 millió forint értékben írták ki. 

Fotó: Vitézy Dávid/Facebook

A legfontosabb változás, hogy a Volánbusz-járatok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra, emellett több P+R parkoló épül a kelenföldi csomópont nyugati oldalán. A Volánbusz járatai az új végállomásra egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyaggal juthatnak el, mivel nem kell az Egér út felé kerülniük. Így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni. Az utasok az új épületben a most még hiányzó szolgáltatásokat elérve várakozhatnak a buszokra. Vizsgálják a kereskedelmi funkciók, más szolgáltatások, például nyilvános illemhely létrehozatalát, továbbá az Etele téri oldalon a meglévő és felszabaduló területek hasznosítását, a gyalogos és kerékpáros hálózat fejlesztését és a zöldfelületek kialakítását.

A BFK egyébként a közelben lakók véleményét is kikérte egy kérdőíves felmérés során. 

Az őrmezői oldalon többszintes parkolóház épül, a P+R kapacitás 1500-ra növekszik. Emellett lesznek új kerékpártárolók, taxidrosztok és K+R parkolók. Ez utóbbiaknál csak rövid időre állhatnak meg az autók, amíg az utasok kiszállnak.

A kelenföldi csomópont jelentősége egyre nagyobb, szeptemberben bevásárlóközpont is nyílik itt.

A munka része a közelben tervezett Dél-budai Centrumkórház tömegközlekedési megközelíthetőségének javítása.