Alaposan rákészült a forint a keddi kamatdöntésre, a legutóbbi, 30 bázispontos emelés óta ugyanis jelentősen gyengült az euróval szemben a magyar fizetőeszköz. 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa legutóbb június 22-én emelt a jegybanki alapkamaton, 0,6 százalékról 0,9 százalékra. A forint akkor először gyengült, de a nap végére visszakorrigált, 351 forinton zárt az euróárfolyam. 

Az azóta eltelt több mint egy hónap alatt a magyar fizetőeszköz jelentősen gyengült, így nagy a várakozás a piacon a Monetáris Tanáccsal szemben. 

Jelenleg 361 forintba kerül az euró, míg a dollárt 306, a svájci frankot pedig 334 forinton jegyzik. 

Fotó: Shutterstock

Az elemzők azt várják, hogy hogy a jegybank kamatot fog emelni, a kérdés csak ennek mértéke. A VG-nek nyilatkozó szakértők előzetesen 

a múltkorihoz hasonló, 30 bázispontos emelést várnak, ezzel 1,2 százalékra emelkedne az alapkamat, de az sem zárható ki, hogy most egy hónap szünetet tart az emelésben a jegybank. Nagy kérdés, hogy ez elég-e ahhoz, hogy megnyugtassa a befektetőket. 

Az MNB már korábban közölte, hogy kamatemelési ciklusba lépett, amelyre a fokozódó inflációs nyomás miatt van szükség. Júniusban például az előzetesen vártnál is nagyobb mértékben, 5 százalék helyett 5,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest.