Magyar gazdaság

Jelentősen javítottak az előrejelzéseiken a szakértők

Az idei bővülést az ipar és az építőipar jó teljesítménye határozhatja meg a termelési oldalon, a felhasználási oldalon a beruházások és az export teljesítménye lehet kiemelkedő.

A Kopint-Tárki 4,5 százalékról 5,2 százalékra javította a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedési előrejelzését, míg az Európai Bizottság (EB) 5 százalékról 6,3 százalékra módosította azt – derült ki az intézmények közleményéből. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója hangsúlyozta: termelési oldalon az ipar, felhasználási oldalon a külkereskedelem és a közösségi fogyasztás teljesíthet jobban. Az idei első negyedéves adat nagyjából megegyezett a Kopint-Tárki várakozásával, a második negyedév nagyon nagy növekedést fog hozni, az éves ütemnek el kell érnie a 15 százalékot ahhoz, hogy elérjük a 2020 április-júniusi teljesítményt. Az eurózónában 5 százalékos növekedéssel kalkulálhatunk a kutatóintézet előrejelzése alapján, ami lényegében megegyezik a magyar prognózissal. Az EB 2021-ben 4,8 százalékos növekedést jelez az euróövezetben, míg Magyarországon 6,3 százalékos bővülésre számítanak, ami 1,5 százalékpontos növekedési előnyt jelenthet. 

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Az első negyedéves gyors talpraállás megtorpanhatott a második negyedévben, amiben az értékláncok szakadozásának lehet szerepe - mutatott rá az EB értékelése. Az év második felében ismét felfuthat a növekedés, amit a lakossági fogyasztás és a szolgáltatások húzhatnak, illetve az szintén meghatározó húzóerő lehet. A Kopint-Tárki elemzője arra számít, hogy az ipar 11 százalékkal, az építőipar 7-10 százalékkal bővülhet, míg a piaci szolgáltatások 4 százalék körül nőhetnek. A felhasználási oldalon a beruházások 7 százalékos bővülése várható, ami kifejezetten optimista várakozás a szektor első negyedéves teljesítménye alapján - szögezte le a szakértő. A külkereskedelem kiugróan kedvezően alakulhat 2021-ben, a tavalyi - 5,8 milliárd eurós - árutöbblet duplája várható.  Palócz Éva felhívta a figyelmet: a pandémia kezdete óta az export erősebben nő, mint az ami támogatja a pénzügyi egyensúlyt és a GDP-növekedést egyaránt. 

Az elmúlt hetekben számos nemzetközi intézet és hazai elemző vizsgálta felül az idei GDP-növekedési előrejelzését, a gyűjtésünkben szereplő prognózisok átlagosan 1,6 százalékponttal javultak. 

A korábbi várakozások 4,4 százalékos bővüléssel kalkuláltak átlagosan, a mostani prognózisok már 6 százalékos bővülést jeleznek. A legnagyobb mértékben – 2,7 százalékponttal – a GKI javította az előrejelzését, a nemzetközi szervezetek közül a Világbank prognózisa emelkedett leginkább; 2,2 százalékponttal nőtt a várakozásuk.

Gyorsul az infláció

 

Az ragadós, amikor elindul, a termelők várakozásaiba beépülve drágulási spirál indulhat be – figyelmeztet Palócz Éva. A beszállítói árak és a pandémia veszteségeinek kompenzálása további áremelkedést okozhat és az üzemanyagárak gyors emelkedése fokozhatja a drágulást. A szakértő a VG kérdésére elmondta: a ciklus elején jelentősen emelheti a jegybank az alapkamatot, akár havi 30 bázispont is elképzelhető, az alappálya szerint 25-30 bp lehet az ütem. Az EB 4,4 százalékos inflációt vár 2021-ben, amit a globális olajárak, a dohány jövedéki adóemelése és a gazdaság újranyitása határozhat meg. A jelentheti a gazdaság szűk keresztmetszetét, ami még 2022-ben is inflációs hatással bírhat. 

GDP Európai Bizottság prognózis előrejelzés Kopint-Tárki
Kapcsolódó cikkek