146 millió euró, azaz mintegy ötvenmilliárd forintnyi forrás rendelkezésre bocsátásáról állapodott meg Magyarország és az Európai Beruházási Bank (EIB).

Magyarország így a piacinál kedvezőbb finanszírozással készülhet fel a járvány esetleges negyedik hullámával járó kiadásokra. Az összeg többek között egészségügyi berendezések, védőeszközök, mobilegységek, gyógyászati eszközök beszerzését biztosítja

– közölte a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön.

2020 júliusában az EIB Igazgatótanácsa már jóváhagyott egy egymilliárd euró összegű hitelkeretet a közép- és délkelet-európai régiónak a járványhoz kapcsolódó kiadások refinanszírozására: Magyarország ennek keretében akkor 162 millió euró forráshoz jutott – írták a közleményben.

Az Európai Beruházási Bank luxembourgi épülete
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A mostani EIB Magyarországnak a piacinál kedvezőbb forrásbevonást jelent. A megállapodás hozzájárul a kedvezőbb finanszírozási szerkezethez, megtakarítást eredményez a költségvetés számára és egyben támogatja a szükséges egészségügyi védekezést.

A járvánnyal összefüggő közvetlen hazai támogatások és a védekezési költségek eddig elérték a 1200 milliárd forintot, a kormány a jövőben is maradéktalanul és azonnal biztosítja a védekezéshez szükséges összegeket – olvasható a PM közleményében.