„Minden esélyünk megvan egy 5,5 százalékos GDP-növekedés elérésére,

 számos makrogazdasági elemző is ennél magasabb növekedést valószínűsít. Nem szabad azonban elfelejtenünk, a koronavírus-járvány nem ért véget, mindig van egyfajta bizonytalanság abban, hogy lesz-e negyedik hullám, vagy nem lesz, illetve, hogy úgy tud-e kilábalni a gazdaság, ahogy ezt a mai tudásunk szerint várjuk. Ezért rendkívül fontos az, hogy a gazdasági növekedést a kormány támogassa a lehető legtöbb rendelkezésre álló eszközökkel, így újfajta intézkedéseket is bejelenthet a kormány már a közeljövőben. Az a várakozásunk, hogy ha jól csináljuk a további lépéseket, akkor meglesz az 5,5 százalékos növekedés, és így az Orbán Viktor kormányfő által korábban bejelentett adóvisszatérítést meg lehet valósítani” – nyilatkozta a Figyelőnek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint nagyságrendileg mintegy 1,4 millió magánszemély kaphat adóvisszatérítést,

 a családi adókedvezményre jogosultaknak jár az adóvisszafizetés, és mindkét szülőnek visszaadják a befizetett adót. „Azt gondoljuk, hogy a gyermeket nevelő szülőknek van leginkább szükségük arra, hogy a vírushelyzet miatti visszaesést valahogy kompenzáljuk, emiatt nekik jár majd vissza a befizetett  

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Ezek a visszautalt összegek segítik majd a gazdaság újraindulását is, mert ennek a tervezett lépésnek van egy növelő hatása. 

Az jól látszik, hogy az adóvisszatérítés következtében mintegy 550 milliárd forintot kaphatnak vissza a családok, de a részletszabályokat a konzultáció eredményének a tükrében dolgozzuk majd ki. Jó esély van arra, hogy ebből az összegből többletfogyasztás is megvalósulhat, de a családok feltölthetik a megcsappant tartalékaikat, a visszaadott pénzeket megtakaríthatják. A korábban elhalasztott, nagyobb volumenű vásárlásokra így lesz fedezet, ami pedig növelheti az adóbevételeket, támogatja a gazdaság újraindítását és serkenti a GDP bővülését” – emelte ki Izer Norbert.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései még az Európai Unióban is példátlan méretűnek számítanak, 

a gazdaságvédelemre fordított összeg eléri a GDP 30 százalékát, ezzel Magyarország a második helyen áll az uniós rangsorban. A kormány válságkezelésre kialakított csomagjában rengeteg adóintézkedés szerepelt, számos adócsökkentő lépéssel tudták mérsékelni a vállalkozások közterheit. Mintegy 1000 milliárd forintot hagytak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál ezek az adóügyi könnyítések.

 

További részletek a Figyelő legfrissebb számában.