Az utazási kedv töretlen, sőt a bezártság és a korlátozások hónapjai után egyre nagyobb – nyilatkozta a VG megkeresésére Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője. Az idei nyári szezonban is sokan érdeklődtek a külföldi utazások iránt az irodákban: a szezon közeledtével egyre többen kértek ajánlatot, és foglalták le a nyaralásukat – tette hozzá.

Már a nyár eleji előrejelzések is optimisták voltak, hiszen az április 30-i – a védettségi igazolással a karanténkötelezettséget eltörlő – kormányrendelet és a számos országgal megkötött kétoldalú megállapodás megkönnyítette a külföldi utazásokat. Ennek ellenére sokakat korlátozott, hogy az egyes országok beutazási szabályai folyamatosan változtak. Ezért a korlátozások utáni fokozott utazási vágy ellenére sokan nem egyénileg indultak útnak, hanem a korábbinál jóval többen kerestek fel utazási irodákat, ahova jellemzően több kérdés érkezett a megszokottnál.

Fotó: Balázs Attila /  MTI

Bakó szerint ráadásul láthatóan felértékelődött a biztonság igénye az utazni vágyókban, ezért is fordulnak jóval többen az utazási irodákhoz most, mint a pandémia előtt. Az irodák munkatársai naprakész információkkal rendelkeznek, és az utazás teljes ideje alatt támogatják az utasaikat, elérhetők, és az esetleges nem várt eseményekkel kapcsolatban is segítenek a velük utazóknak. 

Bár egyelőre jelentősen nem emelkedtek az árak a MUISZ szerint, az árfolyamváltozások befolyásolhatják az utazások árát. A legkeresettebb nyári úti célok a pandémia előttihez képest nem változtak, sokan választják a mediterrán tengeri úti célokat: a legtöbben Horvátországba, Törökországba és Görögországba foglaltak utakat. Olaszország, Spanyolország, Egyiptom és Tunézia népszerűsége sem csökkent, és ismét nagy az érdeklődés a tengeri hajóutak iránt. Jellemzően 8 nap, 7 éjszakás utakat választanak a külföldre utazók, és charter-repülőjáratokkal szervezett utazásokat keresnek. 

Az utazási irodák idén a 2019-es charterkapacitásaik egyharmadát üzemeltetik, emiatt a járatok hamar betelnek. Bár a nyári időszakban még főként a tengerparti nyaralások a népszerűek, korlátozott számban autóbuszos körutazások is indulnak, a repülőgépes és autóbuszos körutazások fellendülésére ősszel számít a szövetség. A MUISZ tagjai bíznak abban, hogy kitolódik a nyári szezon, akár az utószezon is erősebb lehet az idén, bár a családdal utazók esetében meghatározó az iskolaév kezdete. Az utazási irodák abban reménykednek, hogy az utazások száma 2022-re már megközelítheti a 2019-es szintet. A KSH adatai szerint egyébként az idei első negyedévében a magyar állampolgárok kétmillió alkalommal utaztak külföldre, 55 százalékkal kevesebbszer, mint a járvány által sújtott egy évvel korábbi időszakban.

A MUISZ tanácsa a külföldre látogatóknak az, hogy mindenképpen kössenek az utazás előtt útlemondási, és betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást. Emellett fontos, hogy az utazási irodák mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján is tájékozódjanak.