Magyar gazdaság

A hitelmoratórium is javította a fizetőképességünket

Javult a lakosság fizetőképessége az idei második negyedév végére, már a koronavírus-járvány előtti szintre állt vissza az Intrum és a GKI jelentése szerint. A javulást nagyban segítette a hitelmoratórium.

 A jövedelmeket, megtakarításokat, adósságokat és más mutatókat egyesítő mérőszám átlagosan 47 volt, éppen elmarad a pandémia előtti két negyedév átlagától. Negyedéves összehasonlításban a fizetőképességi index 20 százalékkal növekedett, 39-ről 47-re. 

Fotó: Shutterstock

A fizetőképesség egyébként folyamatosan javul, a 2021-es második negyedéven belül is érezhető volt a pozitív változás, hiszen áprilisban 42,2, májusban 46,9, júniusban pedig 51,6 ponton állt az Intrum-GKI index értéke. 

Ez utóbbi már meghaladja a válság előtti, 2019. júniusi indexet is. 

A fizetőképességet a gazdaság újraindulása segíti, valamint a szolgáltató szektor, a turizmus, a kiskereskedelem, a személyi szolgáltatások újjáéledése javítja a lakosság pénzügyi helyzetét – mondta Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és fejlesztési igazgatója.

A további emelkedést viszont három tényező is akadályozhatja: a fogyasztói árak növekedése, a hitelmoratórium lejárata, illetve a koronavírus világszerte kockázatot jelentő új változatai és az esetleges újabb lezárások.

 

Intrum GKI megtakarítások jövedelmek adósságok fizetőképesség fizetőképességi index hitelmoratórium
Kapcsolódó cikkek