A beszámoló szerint augusztus első hetében Magyarországon tonnánként átlagosan 67,5 ezer forintos termelői áron forgott az étkezési búza, és 66,9 ezer forintos áron kereskedtek. Az előbbi ára a július közepén mért adathoz hasonlóan 26 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korában, a takarmány minőségű búza árának emelkedési üteme viszont az akkori 24 százalékkal szemben 29 százalékra gyorsult.

Fotó: Kiss Dániel / MTI

Az Agrárminisztérium augusztus eleji tájékoztatása szerint Magyarországon 846 ezer hektárról – 5,9 tonna hektáronkénti rekordhozam mellett – 5 millió tonna búzát takarítottak be a gazdák, a minőséggel kapcsolatos tájékoztatás szerint pedig – az első hírekkel ellentétben – a tárca azt közölte, hogy 2020-hoz képest a takarmánybúza aránya magasabb.

A világpiacról érkező hírek nem jeleznek olyan trendet, amely a búza árának csökkenése felé hajtaná a piacot. Az Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi előrejelzése szerint a világ búzatermése 777 millió tonna lehet a 2021–2022. gazdasági évben, ami csaknem 10 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 3 százalékkal, 279 millió tonnára apadhatnak a szezon végére.

Az Európai Unióban a megszokottnál később kezdődött a búza betakarítása, augusztus elején még javában zajlott az aratás, és a termésvárakozást a júliusi jelentés után lefelé, 131,5 millió tonnára módosította a Tallage francia piacelemző cég. Ez a kibocsátás ugyanakkor az egy évvel korábbit 11 százalékkal haladhatja meg. 

Az agrártárca felmérte a kukoricatermés-kilátásokat is: tájékoztatásuk szerint 1 millió hektárról 7,5 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás. Augusztus első hetében átlagosan 69,9 ezer forint volt a takarmánykukorica tonnánkénti termelői ára, ami az egy évvel korábbi árszintet 49 százalékkal múlta felül. 

A kukoricapiacon viszont – a búzáéval ellentétben, és csak szerény mértékben – nőhetnek a készletek, mivel az USDA által 1,186 milliárd tonnára becsült világtermés 4 millió tonnával meghaladja a várható felhasználást. Az össztermés így 6 százalékkal lehet magasabb az egy évvel korábbinál, a készletek pedig 285 millió tonnára bővülhetnek a szezon végére. 

Az EU-ban a kukoricatermesztési ciklus első felében kedvező volt az időjárás a növények fejlődéséhez, Franciaországban, Lengyelországban és Németországban elegendő csapadék hullott a növény virágzáskori vízigényének fedezéséhez. Ezzel szemben Magyarországon, Romániában és Bulgáriában július óta jóval szárazabb az időjárás. Összességében az unióban, a jelenlegi várakozások szerint, 9 millió hektáron a tavalyinál 5 százalékkal több, 66,3 millió tonna kukorica teremhet.