Csak megfelelő időzítéssel léphet be Magyarország az eurózónába, ez pedig még messze van, így addig őrizni, becsülni, szeretni kell a magyar forintot, a nemzet fizetőeszközét

– figyelmezetett Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank hétfői online konferenciáján, amelyen a 75 éves forintot ünnepelték. 

Matolcsy György a nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország vállalta és tartja is a kötelezettséget az euró bevezetése mellett, de egy biztonságos, tehát sikeres bevezetést szeretnének. Olyan bevezetés, amely nem jár reálgazdasági és növekedési áldozattal, munkahelyek elvesztésével, és egy sor versenyképességet rontó változással, amely euró nélkül nem lenne. A jegybankelnök ismét felidézte korábbi mondását, mely szerint ha forint van, minden van.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Matolcsy György több pontban is érvelt a magyar fizetőeszköz mellett. Elsősorban azt emelte ki, hogy a forint sokkal inkább képes a válságok kezelésére, mint az euró, amely még most sem kifejlett fizetőeszköz, miután a belépéséhez szükséges kritériumokat már a kezdetektől fogva lazán kezelték a tagországok. Matolcsy szerint a forinttal lehetett kivédeni a 2010-es évek elején történt külső pénzügyi támadásokat, a leminősítéseket. 

A forint arra is szolgált, hogy a 2010-es évek elején megfékezzük az inflációt és most is ezt tesszük - húzta alá Matolcsy György, aki szerint a forint tette lehetővé a covid-járvány gazdasági hatásainak kivédését és csak a forintnak köszönhetően lehetett 850 ezer új munkahelyet teremteni. A jegybankelnök szerint az euró 1992-ben a szovjet fenyegetésre jött létre, de akkor meg is szűnt a Szovjetunió. Az eurót jó időkre tervezték, válságra viszont nem. Ez később 2007-2008 környékén be is bizonyosodott. 

Az euró létrejötte politikai projekt volt, nem lehetett eszközöket adni neki a válságkezelésre és a legtöbb tagállamnak egyáltalán nem érte meg. A születési rendellenességei továbbra is megvannak.

A magyar érdek az, hogy akkorra biztosítsuk Magyarország csatlakozását, amikor az euró kifejlett pénzeszköz lesz. 

A forint euróra való váltásánál a legjobb időzítést kell eltalálni, mert az euró ellentétes az EU működésével, amely a sokszínűségre, a változatosságra, a versenyre és a sajátosságokra épült. Ezért kellene az eurónak kifejlettnek lennie, hogy megengedje a sokszínűséget. Például a sokfajta válságkezelést. Az eurónak sok gyengesége, reformra szoruló eleme van. Az eurozónának is érdeke, hogy erős gazdaságok csatlakozzanak hozzá. Találjuk el az időzítést, legyen biztonságos és sikeres a magyar eurócsatlakozás

– vélekedett Matolcsy György. 

A jegybankelnök szavaihoz csatlakozott Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is, aki szerint az MNB elkötelezett egy sikeres és biztonságos euróbevezetés mellett, de ne hallgassunk, ne engedjünk a szirén hangoknak. Higgadt, átfogó költség-haszon elemzés végén kell a döntéseket meghozni. Virág szerint három fontos tendencia van, amely meghatározza a forint jövőjét: az árstabilitás, a digitalizáció és a pénzügyek zöld irányba fordítása. 

Különleges emlékérme

A forint 75 éves jubileumára 5 forintos forgalmi érméket bocsátott ki a jegybank, amelyeknek hátoldalán az F, az O, az R, az I, az N és a T betűket lehet olvasni, amelyeket összegyűjtve kiadja a forint szót. Annak érdekében, hogy a kibocsátásra kerülő forgalmi célú emlékérmék minél több állampolgárhoz eljuthassanak, betűnként 2-2 millió, azaz összesen 12 millió darab érmét tervez a Magyar Nemzeti Bank forgalomba hozni.