A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kedden közzétett pénzügyi számlák előzetes adatai szerint a június végi adósságráta 2,9 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél, de 7,3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

Fotó: Shutterstock

Az Eximbank nélkül számolt GDP-arányos államadósság szintén 3,4 százalékponttal 75,5 százalékra csökkent a második negyedévben.

Az Eximbankkal együtt számolt június végi államadósság 296 milliárd forinttal nőtt a negyedévvel korábbi 39 110 milliárd forintról, azaz a GDP-arányos ráta csökkenése a eredménye volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint példátlanul magas, 17,9 százalékos volt a április-júniusi növekedése a múlt év második negyedévéhez képest, de a jegybank a saját becslését használta a számításhoz.

Az első negyedév végén 81,0 százalékon állt a GDP-arányos államadósság, ami a legmagasabb volt 2014. júniusa óta.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás második negyedévi nettó finanszírozási igénye 366 milliárd forint, az MNB által becsült negyedéves GDP 2,7 százaléka volt az első negyedévi 6,0 százalékkal szemben és a legalacsonyabb a 2020. első negyedévi 1,6 százalék óta. A június végén zárult egy évben 7,6 százalékos volt az államháztartás finanszírozási igénye, szemben a március végével zárult egy év 9,2 százalékával.