Magyar gazdaság

Magasabb üzemanyagár mellett is lassult az infláció júliusban a KSH szerint

A várakozásoknak megfelelően lassult az infláció júliusban az előző év azonos időszakához képest.

A VG elemzői konszenzusának közel megfelelően mérséklődött az július hónapban az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsjelentéséből. Lapunk múlt pénteki összesítése szerint az elemzők 4,7 százalékos inflációt jósoltak a nyárközepi hónapra, amely csaknem pontos előrejelzés lett, a KSH adatai szerint ugyanis 4,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése az adott időszakban. 

Júniusban az infláció még 5,3 százalék volt, így kijelenthető, hogy lassult az áremelkedés, ahogyan azt a VG elemzői is várták, bár ez inkább a bázishatásoknak köszönhető, hiszen már több termék is jelentősen drágult tavaly júliusban is. 

Fotó: Simon Moricz-Sabjan / VG

Ezúttal a KSH adatai szerint az élelmiszerek ára emelkedett 3,1 százalékkal – ezen belül az étolajé 27,5, a baromfihúsé 7,7, a büféáruké 7,3, a liszté 7,2, az éttermi étkezésé 6,2 százalékkal – emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,1 százalékkal drágultak, ebből csak a dohányáruk 18,1 százalékkal. 

A tartós fogyasztási cikkekért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a szobabútorok 10,7, a konyha és egyéb bútorok 8,4, az új személygépkocsik 7,5 százalékkal kerültek többe.

A járműüzemanyagok 19,8 százalékkal lettek magasabbak, a lakásjavítás és -karbantartás 11,3 százalékkal nőttek.

Júniushoz viszonyítva is nőttek a fogyasztói árak, átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek. A VG elemzői itt 0,6 százalékot vártak. Havi szinten a járműüzemanyagok ára (4,2 százalékkal), illetve az üdülési szolgáltatások (7,8 százalékkal) drágultak leginkább. 

KSH üzemanyag infláció fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek