Magyar gazdaság

Magyarország pénzügyi szuverenitása a tét Tállai szerint

Magyarország az Európai Unióval számos adóügyi csatát vívott már, a globális minimumadó kérdésében sem kíván engedni – nyilatkozta az államtitkár.

Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese szerint Magyarország nem enged a globális kérdésében, mivel az Magyarország pénzügyi szuverenitását veszélyezteti. Az államtitkár Magyar Nemzetben megjelent interjújában kitért arra is, hogy a javaslat lényegében kiiktatná a befektetésekért folyó nemzetközi adóversenyt.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Tállai szerint a kilenc százalékos, Európában legalacsonyabb mértékű társasági az elmúlt években érzékelhető előnyt jelentett a nemzetközi befektetésekért folytatott versenyben Magyarország számára, amit nem fogunk önként és dalolva kiengedni a kezünkből.

Az államtitkár szerint Magyarország az elmúlt évtized során bőven szerzett tapasztalatokat az adóügyek kapcsán vívott harcokban az unióval szemben. Példaként az ágazati különadókkal és a reklámadóval kapcsolatos uniós bírósági ügyeket hozta fel.

A Joe Biden által javasolt minimumadó célja pont a Tállai által emlegetett adóverseny keretek közé szorítása lenne, hogy a nagy multinacionális cégek ne legyenek képesek a különböző országokat kijátszva adóterheik minimálisra csökkentésére. A javaslatot az országa közül nem csak Magyarország, de Írország és Észtország sem támogatja.

Tállai András adórendszer globális minimumadó társasági adó
Kapcsolódó cikkek