Továbbra is igényelhető a vissza nem térítendő bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésnek támogatására az ország egész területéről.

A projekt célja a nők foglalkoztatásának elősegítése, valamint a munka és a magánélet összehangolásának megkönnyítése.

Fotó: Balázs Attila

A legfeljebb havi 40 ezer forintos támogatásra azok a szülők pályázhatnak, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, gyermekük után családtámogatásban részesültek, nem önkormányzati bölcsődei ellátást biztosító intézményben helyezik el három év alatti gyermeküket, valamint a támogatás igénylését követően kezdenek újra dolgozni.

A támogatás a bölcsődében elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára vehető igénybe maximum havi 40 ezer forintos összeghatárig. A MÁK havonta utalja a bölcsődei támogatást számla ellenében, a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig. A kincstár eddig több mint 700 millió forintot folyósított erre a célra a családoknak, és több mint 3800 szülő kapott pozitív elbírálást.

A GINOP-5.3.11-18 Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása című projekt összértéke a konvergencia régióban hárommilliárd forint, a Közép-Magyarországi régióban további közel kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az támogatásával.