Magyar gazdaság

Rekordösszegű táppénzt fizettek ki tavaly itthon

Tavaly 156,7 milliárd forint táppénzt fizetett ki a Magyar Államkincstár (MÁK) a betegállományban lévőknek, ez csaknem 18 százalékkal több, mint az egy évvel korábban betegség miatt kórházban vagy otthon gyógyulóknak átutalt 132,9 milliárd forintot.

A koronavírus-járvány miatt tavaly decemberben csúcsot döntött a táppénzkifizetés összege, és megközelítette a 18 milliárd forintot. Az államkincstár havonta jellemzően 9–14 milliárd forint közötti összeget utal az alkalmazásban lévő beteg munkavállalóknak. 

Tavaly a táppénz egy napra járó összegének maximuma a 161 ezer forintos minimálbért alapul véve 10 733 forint volt, idén pedig a januári minimálbér-emelés után napi bruttó 11 160 forintra nőtt. A koronavírus-járvány második hulláma jelentősen megemelte azok számát, akik kiestek a munkaerőpiacról. Naponta több mint 4-5 ezer új fertőzöttet regisztráltak, novemberben átlagosan 99 ezren, decemberben 112 ezren voltak naponta táppénzen – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. 

Az év utolsó hónapjában a táppénzen levők közül 105,1 ezren voltak alkalmazásban állók, és 6,9 ezren egyéni és társas vállalkozások tagjai. A betegállományban lévő alkalmazottak száma 42 százalékkal, a vállalkozóknál dolgozóké pedig 34 százalékkal emelkedett.

Fotó: © Móricz-Sabján Simon

Korábban a táppénzen lévők 2005 decemberében döntöttek rekordot, akkor a betegállományban lévők száma 41 százalékkal volt magasabb az előző évinél, és 48 százalékkal haladta meg a 2015 és 2019 közötti évek decembereinek átlagát. 

A világjárvány miatt tavaly novemberben a kórházakban az infektológia ágykihasználtsága nőtt a legnagyobb mértékben. Az intenzív ellátás ápolási napjainak száma novemberről decemberre 39 százalékkal, az ágykihasználtság pedig 62-ről 83 százalékra nőtt. Az év utolsó két hónapjában az infektológia területén az ápolási napok száma elérte az átlagos ágyszámkihasználtság hatszorosát. Ugyanakkor az intenzív ellátást igénylő súlyos esetek ápolási napjai duplájára emelték az intenzív részlegek átlagos leterheltségét is.  A KSH adatai szerint novemberben az északkeleti országrészben élők, valamint Zala és Békés megye lakói töltötték a legtöbb időt az aktív fekvőbeteg-ellátásban, decemberben Békés, Nógrád és Veszprém megyében voltak a legmagasabb értékek. 

Kevesebb a munkabaleset

A pandémia miatt a megváltozott munkaerőpiaci helyzetben megnőtt a távmunka, a home office jelentősége, és ez is közrejátszott abban, hogy 2020-ban az előző évinél 15 százalékkal, közel 20 ezerrel kevesebb munkabalesetet jelentettek be. A KSH adatai szerint a munkabalesetek számának 2013 óta tartó, évről évre növekvő tendenciája 2020-ban megszakadt. A munkabaleseteken belül a halálos kimenetelűek száma 64 volt, ami 0,3 százalékos csökkenés 2019-hez képest. Az elmúlt évben ezer alkalmazottra 5, míg 2019-ben 5,8 munkabaleset jutott.

munkabaleset táppénz Magyar Államkincstár (MÁK)
Kapcsolódó cikkek