A harmatos évkezdet után magára találni látszik a személyi kölcsönök piaca:

a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2021. első felében összesen 218,7 milliárd forintnyi új szerződés született, ami 19,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A közel húsz százalékos növekedéshez viszont a nagyon erős május és június kellett: ekkor 42,3, illetve 47,7 milliárd forint értékben vettek fel új személyi kölcsönöket a háztartások. A fejlődést az is jól szemlélteti, hogy a júniusi friss volumen már több mint a duplája volt a januárinak. A tavasztól elindult, növekvő trend persze nem túlságosan meglepő: a koronavírus-járvány harmadik hulláma – más lakossági hitelekéhez hasonlóan – a személyi kölcsönökét is megviselte, így a múlt év vége és az idei eleje nagyon gyenge időszaknak bizonyult az értékesítésben.

Fotó: Shutterstock

Az első hat hónapban regisztrált, közel 220 milliárd forintnyi új szerződés

tükrében pedig szinte biztosra vehető, hogy az idén sikerül túlszárnyalni a 2020-ben elért, 337,3 milliárd forintos szerződéses mennyiséget, hiszen jelenleg nem látni semmilyen jelét annak, hogy az év végéig negatív fordulat következne be a piacon. A 2019-es, közel 560 milliárd forintos csúcs megdöntésére viszont már igen kevés az esély, hiszen ehhez havi átlagban közel 57 milliárd forintnyi új szerződésre volna szükség a július és december közötti időszakban.

A stabilan erős kereslet mindenestre nem túlságosan meglepő a személyi kölcsönök piacán.

Ennek egyrészt az az oka, hogy a járványügyi korlátozások tavaszi, fokozatos feloldása meghozta a magyar lakosság fogyasztási kedvét, így az eladósodási hajlandóság is növekedett. A lakáshitelek iránti kereslet emelkedése szintén jót tesz a piacnak, hiszen az ingatlanvásárlás általában együtt jár más tartós fogyasztási cikkek vásárlásával is. A legnagyobb lökést viszont a januárban elindult Otthonfelújítási program adhatta a személyi kölcsönök piacának: bár az állami támogatás mellett nyújtott konstrukció jóval olcsóbb a személyi kölcsönöknél, utóbbiak vonzerejét növeli, hogy nem szükséges ingatlanfedezet bevonása a szerződéskötéshez, emellett a bírálat folyamata is jóval gyorsabb és egyszerűbb, mint egy jelzáloghitelnél.

Az MNB adatai szerint a személyi kölcsönök állománya is igen gyorsan emelkedett a júniusig tartó egy év alatt:

az év derekán meghaladta az 1073 milliárd forintot, ami 14,6 százalékos növekedés 2020. azonos időszakához képest. A kétszámjegyű növekedésben persze igen jelentős a szerepe a hiteltörlesztési moratóriumak is, tehát az előttünk álló időszakban már számítani lehet majd arra, hogy mérséklődik majd az állománynál kimutatott bővülési ütem. A babaváró előretörése miatt egyébként a személyi kölcsönök súlya még kicsit csökkent is az elmúlt egy évben a lakossági hitelportfólión belül: júniusban 12,3 százalékot tett ki, 0,1 százalékponttal kevesebbet az egy évvel korábbinál.